Rijkswaterstaat neemt schepen van scheepswerf Bijlsma in Warten toch in gebruik

Drie grote werkschepen die Rijkswaterstaat had laten maken, maar waarvan bleek dat ze te diep in het water lagen, worden toch in gebruik genomen. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De schepen werden gebouwd bij scheepswerf Bijlsma in Warten.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het gaat om schepen die onder meer boeien moeten leggen en de vissersvloot moeten controleren. Door een verandering in het bouwproces liggen de schepen te diep in het water, waardoor ze niet inzetbaar zijn op ondiepere wateren als de Waddenzee en het IJsselmeer.

Schepen verlengen

Oude schepen van Rijkswaterstaat gaan de taken verrichten op die wateren. De nieuwe werkschepen worden alsnog in de rijksvloot opgenomen, en zullen alleen worden ingezet voor de taken die ze in hun huidige staat kunnen uitvoeren. De minister wil op lange termijn kijken of het nodig is de schepen te verlengen, waardoor ze minder diep in het water liggen.
De schepen werden gebouwd door de Friese scheepswerf Bijlsma in Warten en het proces kostte aanvankelijk 26,3 miljoen euro. Door aanpassingen tijdens het bouwproces liepen de kosten op met 1,4 miljoen euro.