Brandweer van Noardeast-Fryslân krijgt nieuw mobiel oefencentrum

De brandweer van Noardeast-Fryslân kan van begin september tot eind november oefenen in een eigen mobiel oefencentrum. Op het parkeerterrein van elektriciteitscentrale ENGIE in Burgum staan tal van containers, waar de brandweer met hitte in kan oefenen.
© Omrop Fryslân
De brandweer oefent meestal in het opleidingscentrum in Zuidbroek in Groningen, maar dat is voor de meeste korpsen toch een eind rijden. Zo'n mobiel centrum komt dus logistiek beter uit. "Alle korpsen in het noordoosten zullen in de containers oefenen", legt Jouke de Haan van Brandweer Fryslân uit.
In de eerste twee weken van september zal er door de brandweer iedere dag worden geoefend met het nieuwe materieel dat de afgelopen tijd is aangeschaft. "In noordoost komen er meerder nieuwe auto's. Daarmee oefenen we ook op die locatie." Daarna zal er tot eind november iedere week zo'n twee tot drie keer worden geoefend.
© Omrop Fryslân
De containers worden verwarmd met pallets. De brandweerlieden kunnen dan met speciale pakken en perslucht oefenen in de hitte. Er is geen brandgevaar voor de omgeving, want de warmte blijft in de containers.
Het is voor de brandweer wel lastig om een goede locatie te vinden voor het mobiele oefencentrum. Zo'n locatie moet vrijstaan en niet te dichtbij woonhuizen zijn.
Jouke de Haan van Brandweer Fryslân