Appie Wijma van minimacamping kan nog wel wat spullen gebruiken

Gratis op de camping. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Maar het kan in Opende, vlakbij Surhuisterveen. Families met een minimaal inkomen kunnen daar terecht. Zelfs het eten en drinken wordt geregeld.
Appie Wijma © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Deze gratis camping is vorig weekend officieel geopend. Aanstaande vrijdag komen de eerste gasten. "Ik verwacht dan zo'n negen of tien gezinnen hier". En ook al ligt het in de provincie Groningen, er komt ook veel steun uit Fryslân. "Het is ongelofelijk wat ik allemaal voor spullen heb gekregen. Iedereen denkt en helpt mee. Onlangs kwam hier nog een stel uit België om een vouwwagen en andere campingspullen te brengen. Dit had ik nooit verwacht."
Appie Wijma is de initiatiefnemer van de gratis camping. Hij is al langer bezig voor de minima. Zo heeft hij ook een eettuin, waar groente wordt geteeld voor de voedselbank. De minimacamping noemt hij niet 'zijn' camping. "De grond is van mij, maar de camping is van iedereen die hier een steentje aan bijdraagt. Prachtig om te zien dat zoveel mensen hart voor deze zaak hebben. De lokale patatboer komt frietjes bakken, en een band komt een optreden verzorgen. Geweldig!"

Wat kan Appie Wijma nog meer gebruiken?

"Toiletpapier is altijd meer dan welkom, maar ook pampers of maandverband. En toetjes: we willen mensen zo graag even verwennen met een lekker gerechtje na het eten. Boodschappen zijn ook nooit weg. Mensen kunnen gewoon contact met mij opnemen over wat ze zouden willen aanbieden."
Verslaggever Willem de Vries op de camping deel 1
Verslaggever Willem de Vries op de camping deel 2