Zomereenzaamheid bij ouderen: soms acht dagen lang geen contact met anderen

De zomer is voor sommigen een periode van vakantie en plezier, maar niet voor een groot deel van de ouderen, blijkt uit het onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Ouderen zijn in de zomerperiode namelijk veel eenzamer dan in andere seizoenen. "Er zitten ouderen bij die zeggen: 'gemiddeld spreek ik acht dagen lang niemand'", zegt Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.
© ANP
Vanderkaa: "De zomer is vaak een extra lastige periode voor ouderen die zich eenzaam voelen. Dat is sowieso een grote groep, maar zo'n 75.000 ouderen geven aan dat ze zich in de zomer nog een extra eenzaam voelen. Dat is 1 op de 6 ouderen."
In de zomer is het probleem dus groter. Dat heeft met de 'zomerstilte' te maken: "Het dorp of de wijk is uitgestorven, familie is op vakantie, de mantelzorgers zijn op vakantie. Dan moet je toch al die weken toch door zien te komen."

Iedereen moet iets doen

En het is niet eenvoudig om er iets tegen te doen, zegt Vanderkaa. Iedereen moet iets doen. "Ouderen zelf kunnen deelnemen aan activiteiten die wel doorgaan. Als KBO-PCOB hebben we 800 plaatselijke afdelingen. En heel veel daarvan organiseren júist activiteiten in de zomer: fietstochten, wandeltochten, ontmoetingsmiddagen of een hele zomeracademie."
Het moet niet alleen vanuit de ouderen komen: "Ook anderen kunnen van betekenis zijn. Als je je realiseert dat ouderen juist in deze periode zo eenzaam zijn, kun je daaraan denken en juist even langsgaan bij iemand. Dus juist in deze periode aandacht besteden aan ouderen van wie je weet dat ze een klein netwerk hebben en in die periode heel erg zitten te wachten op bezoek."

Probleem groeit

Het probleem is groter dan voorheen. "Wat speelt is dat we bijna geen verzorgingshuizen meer hebben", zegt Vanderkaa, "Veel ouderen wonen op hoge leeftijd thuis, ook als ze niet meer zo mobiel zijn om er zelf op uit te trekken. In een verzorgingshuis had je toch wat aanspraak, dus mensen zijn wat dat betreft veel meer aan zichzelf overgeleverd. Het probleem is dus wel toegenomen de afgelopen jaren."
Vanderkaa doet daarom een oproep: "Als iedereen nou een stapje doet, dan komen we wel dichter bij een oplossing. Het vraagt ook niet zo heel veel van mensen. Doe eens de boodschappen voor een buurvrouw of iemand anders in de buurt, breng een ijsje langs, dat zijn kleine gebaren die toch kunnen helpen en een dag een heel ander gezicht kunnen geven."