Tegenstanders snelvaren Burgumer Mar: ook voorwaarden werden geschonden

Natuur- en landschapsvereniging De Wâlden, De Marren is de partij die aan de rechter heeft gevraagd om het snelvaren op de Burgumer Mar te verbieden. Ze hadden al op 13 juni de rechter gevraagd om uitspraak te doen tegen de pilot. Uiteindelijk heeft het dus zo'n vijf weken geduurd voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Dinsdagochtend werd bekend dat de pilot is stopgezet.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Volgens voorzitter Mirjam Frieswijk van De Wâlden, De Marren hebben snelvaarders op de Burgumer Mar zich de afgelopen weken niet aan de voorwaarden van de proef gehouden. De snelvaarders zouden buiten de boeien varen, zegt Frieswijk. Ook zegt ze dat ze langer varen dan toegestaan, doorvaren naar De Leyen en bovendien zouden er jetski's varen, terwijl dat niet is toegestaan. De natuur- en landschapsvereniging heeft overtredingen gemeld aan de provincie, zegt Frieswijk.
De pilot snelvaren van de provincie hield in dat het van half juni tot half september was toegestaan om snel te varen op de Burgumer Mar. Dat zou dit en volgend jaar mogen.
Daar waren voorwaarden aan verbonden: alleen tussen 9.00 uur en 18.00 uur. Normaal gesproken mochten de boten maximaal 9 kilometer per uur, met de proef mochten ze in een speciale zone sneller dan 20.
Hurdfarren Burgumer Mar
Fokko Eibergen, eigenaar van camping Bergumermeer, baalt flink van het nieuws. "Er was niets aan de hand, iedereen was heel positief. Het is jammer dat een paar mensen anderen niets gunnen", zegt hij, doelend op de groep die naar de rechter is gestapt.
Ook voor zijn campinggasten is het een teleurstelling: "We hebben gasten op onze camping die een boot hebben, zij worden nu gedupeerd", zegt Eibergen. "De mensen waren er klaar voor, nu ze vakantie hebben. En het gaat niet om alleen ons vakantiepark, maar om heel Noordoost-Fryslân. De mensen hoefden nu niet meer naar Sneek, ze konden mooi hier varen. Maar nu dus niet meer."
We wisten ook niet dat er beroep was ingesteld, dus het was voor ons een donderslag bij heldere hemel.
Fokko Eibergen, eigenaar camping Bergumermeer
De campingbaas was verbaasd toen hij hoorde dat er een streep ging door de snelvaarproef. "We wisten ook niet dat er beroep was ingesteld, dus het was voor ons een donderslag bij heldere hemel", zegt hij.
De uitspraak van de rechter is een voorlopige voorziening. Komende maandag geeft de rechter een definitieve uitslag. "De rechter kan nog besluiten dat de voorziening gehandhaafd wordt, maar in oktober dient het echte bezwaar. Dan zou het zomaar kunnen dat de bezwaren van tafel gevaagd worden, maar dan hebben we dit jaar verloren."

"Keurig aan de regels gehouden"

Ronald Kiewit is een van de gasten op de camping van Eibergen. Hij kwam daar juist om te snelvaren. "Dit valt heel rauw op ons dak. Niemand hier had dit verwacht. Het is nu van de ene op de andere dag afgelopen met die pilot. Wat moeten we nu?" Kiewit had zelfs geïnvesteerd in nieuw materiaal. "Een bootje aangeschaft en alle attributen die daarbij horen. We hebben hier steeds op zitten te wachten. En anders voeren we nog wel eens illegaal, maar we hebben ons nu keurig aan de regels gehouden."