Dit kun jij doen om waterschaarste te voorkomen

Waterbedrijf Vitens roept mensen met de hitte deze week op zuinig om te gaan met water. Dit om eventuele waterschaarste te voorkomen. Woordvoerder Hester Latenstein van Voorst van Vitens geeft tips. "Een minuutje korter douchen helpt al enorm."
Douchekop © ANP
Hester Latenstein van Voorst jout tips om sunich om te gean mei wetter
Latenstein van Voorst legt uit wat Vitens doet nu het zo heet is in Nederland. "Tijdens deze extreem warme periode draaien al onze systemen op volle capaciteit. Zo zorgen we ervoor dat we voldoende water hebben om aan te bieden."
"Wat we ook doen is actief communiceren over zuiniger omspringen met water. We zijn vrij actief op social media. We zien daarop dat mensen zeker met die tips bezig zijn. Ook zien we dat ze elkaar tips geven. Ieder klein beetje helpt."

Piekuren

De neiging bestaat bij sommige mensen om juist extra water te gebruiken in en om huis. "Vaak willen mensen een keertje extra douchen: het zijn plakkerige nachten en zweterige dagen. Toch zeggen we tegen klanten: als je doucht, probeer dan zoveel mogelijk buiten de piekuren gebruik te maken van water. De piekuren zijn tussen 7.00 en 9.00 uur en 17.00 en 21.00 uur."
"Naast bewust om te gaan met douchen, een minuutje korter douchen helpt bijvoorbeeld al enorm, roepen we klanten ook op om de wasmachine 's nachts te laten draaien. Als je je tuintje sproeit, wat echt niet altijd nodig is, want het gras wordt vanzelf ook weer groen, vragen we klanten dat ook buiten de piekuren te doen."