Jongeren vanuit de hele wereld op uitwisselingsvisite in Fryslân

Ze komen bijvoorbeeld uit Slowakije, Taiwan en Brazilië en zijn de komende tien dagen in Fryslân: 26 jongeren van het uitwisselingsprogramma van de Lions Club International. Zij zijn hier op uitnodiging van diverse Lions Clubs in onze provincie en krijgen in korte tijd een stoomcursus Friese cultuur. Maandag is het volledige programma in Noordoost-Friesland.
Jongeren bij De Refter in Dokkum © Omrop Fryslân, René Koster
"Het zijn jongeren vanuit de hele wereld, wel of niet verbonden aan een Lions Club. Dat is een wereldwijde organisatie die dit organiseert," legt Arjen van der Schaaf van de organisatie uit. De jongeren slapen in de maritieme academie in Harlingen.

Wadlopen

Er is van alles bedacht voor de buitenlandse visite. "Dokkum is met name een zeestad vanuit vroeger, dus wij wilden ook het Wad laten zien, vanwege de werelderfgoedstatus. Zij zullen ook zelf even met de voeten in de modder staan en wadlopen."
De 26 jongeren hebben een vol programma. "We zijn begonnen bij 't Fiskershúske in Moddergat, we hebben een stukje door het Wad gelopen om te kijken wat daar groeit en bloeit en van daaruit zijn we naar Lauwersoog gegaan waar we vis hebben gegeten met een patatje erbij. En daarna zijn we met de bus weer naar Dokkum gegaan," zegt Van der Schaaf.
Verslaggever René Koster spreekt onder andere Arjen van der Schaaf
Ook Ralph Mulders maakt deel uit van de organisatie. Hij zegt: "We hebben drie kampen, in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. Zo'n 100 jongelui gaan vanuit Nederland naar buitenland en andersom. Het is dus echt een uitwisseling." De deelnemers kunnen mensen ontmoeten en kijken hoe het er in het buitenland aan toe gaat.

Friese sporten

"We gaan natuurlijk ook de Friese sporten een dag doen: fierljelppen en kaatsen. We gaan naar Eastermar, Museum Drachten, daar krijgen ze een clinic van een kunstenaar buiten in de tuin en kunnen ze zelf met kunst aan de gang," geeft Mulders aan.
Verslaggever René Koster kijkt De Refter te Dokkum, waar gegeten wordt