Boerenbruiloft 'uitgekleed' vanwege warme weer: streep door middagprogramma

Het middagprogramma van de Boerenbruiloft in Joure gaat woensdag niet door. Vanwege de verwachte hoge temperaturen heeft de organisatie van de bruiloft daar in overleg met de vereniging Het Friese Tuigpaard en de gemeente De Fryske Marren voor gekozen. De bruiloft gaat wel door.
© Omrop Fryslan
Op grond van het nationaal hitteplan wordt geadviseerd om evenementen bij temperaturen boven de 27 graden af te zeggen. De organisatie van de boerenbruiloft neemt dat advies over, omdat ze het het onverantwoord vindt om mensen en dieren in te zetten bij de hoge temperaturen. Vorig jaar kon het middagprogramma om dezelfde reden niet doorgaan.

"Met deze warmte wil je zelf ook niet hardlopen"

De organisatie betreurt het dat het middagprogramma niet doorgaat, vooral omdat het dit keer om een lustrumeditie gaat. De Boerenbruiloft in Joure bestaat 65 jaar. 's Ochtends zijn er wel activiteiten, maar het ringsteken en de harddraverij 's middags gaan niet door. "Met dit warme weer wil je zelf ook niet hardlopen, dus dat doen we onze paarden ook niet aan", zegt Ina Kuit-Van der Weide van de organisatie. "Ik heb nog maar twee keer meegemaakt dat het programma aangepast moet worden vanwege extreem weer. Dit jaar en vorig jaar."
"Samen met de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) en een veearts is besloten dat het niet kan doorgaan," zegt Kuit. "Wij kunnen onszelf vertellen: even doorzetten, de tanden op elkaar. Maar dat kun je een paard niet vertellen."
Voor de bezoekers zullen er partytenten staan en voor de dansers is er extra water beschikbaar.
Ina Kuit-Van der Weide van de Boerenbruiloft in Joure