Liander waarschuwt voor meer stroomstoringen door heet weer

Door het hete weer kunnen er meer stroomstoringen zijn. Dat is de waarschuwing van Liander. De warme zomer van vorig jaar leerde ons dat het stroomnet in Nederland gevoelig is voor extreme warmte. "We hebben extra mensen en materialen klaar staan", verzekert Peter Hofland van Liander.
Liander
Omdat de grond zo heet wordt, kan de warmte niet meer weg en daar is het elektriciteitsnet niet op berekend. Peter Hofland van netbeheerder Liander vindt echter dat we niet in paniek moeten raken. "Laten we voorop stellen dat we in Nederland een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetwerken van de wereld hebben. Maar bij extreme warmte is er meer kans op een stroomstoring en we vinden het belangrijk dat mensen dat weten. Daarom deze waarschuwing."
© ANP Foto
Een stroomstoring is gemiddeld in een paar uurtjes opgelost. Toch heeft Liander extra mensen en materiaal geregeld voor de komende dagen. Ook kunnen mensen zelf actie ondernemen. Hofland: "We zien dat klanten die extreem afhankelijk zijn zelf maatregelen treffen, zoals een aggregaat. We zijn in Nederland steeds afhankelijker geworden van elektriciteit."

Wel of geen airco aan?

Tegelijkertijd heeft ons stroomgebruik ook z'n weerslag op het risico op storing. Hofland: "We merken dat er bij extreem warm weer meer stroom wordt gevraagd. Dat komt zeker ook door de inzet van airconditioningsystemen. Maar dat zou geen problemen moeten opleveren. Onze stroomnetten zijn zo beveiligd dat ze daar tegen moeten kunnen."

Klimaatverandering

Steeds vaker hebben we in Nederland te maken met heet weer. De klimaatverandering staat ook bij Liander op de agenda. "We houden continu het klimaat en onze installaties en kabels in de gaten", vertelt Hofland. "We zijn aan het onderzoeken of we extra maatregelen moeten nemen, naast de regulier onderhoudswerkzaamheden."
Liander over stroomstoringen door de warmte