Houtonderzoeker bezorgd over verpieteren oudste Friese schuur uit 1595

In 2015 werd de oudste schuur van het Noordzeegebied ontdekt in Reahûs: daar staat een schuur met een bintwerk uit het jaar 1595. De vondst werd gedaan door onderzoeker Paul Borghaerts, gespecialiseerd op het gebied van houtdatering en oprichter van Stichting Historisch Bouwhout Fryslân. Een erg bijzondere ontdekking, maar volgens de onderzoeker staat de schuur aan de Sânleansterdyk op dit moment te verpieteren.
Reahûs
De schuur heeft geen monumentenstatus, niet als Rijksmonument en niet als gemeentelijk monument in Súdwest-Fryslân. Na de noodkreet van Borghaerts op Twitter zijn er diverse mensen die vinden dat de schuur wel een monument moet worden.

Moet het een monument worden?

Onderzoeker Borghaerts vraagt zich af of een stichting niet een effectieve wijze kan zijn om de instandhouding van de schuur te waarborgen. Volgens Borghaerts is eigenaar Van der Hoff welwillend, maar de schuur heeft niet veel nut meer in de huidige bedrijfsvoering en wordt eigenlijk als een financiële last gezien. Daarom zou het zoeken zijn naar een passende vorm.

Grote historische waarde

Tot de ontdekking werd aangenomen dat een boerderij uit 1610 in Groningen de oudste, overgebleven boerderij was van het Noordzeegebied tussen Frankrijk en Oost-Duitsland, maar de schuur in Reahûs bracht daar verandering in. Het dekbalkgebint en het onderste deel van het gestapelde spant zijn van eikenhout. Omstreeks 1600 stapte men over van eikenhout op grenenhout, dat gaf al aan dat de schuur van vóór 1600 moest zijn. Het is dus een schuur van grote historische waarde.
Verslaggever René Koster praat met onderzoeker Paul Borghaerts
De schuur van 1595 in Reahûs © Omrop Fryslân