Gemeentewerkers als Special Task Force in strijd tegen eikenprocessierups

Een groot wit pak aan, een masker op en de veiligheidsbril op de neus. De zes gemeentewerkers die maandag starten met het bestrijden van de eikenprocessierups in Opsterland lijken nog het meeste op astronauten. In een ochtend worden ze klaargestoomd om de rupsen te lijf te gaan. "We zijn er klaar voor!"
Ikeprosesjerûp Opsterlân
De zes gemeenteambtenaren die door de gemeente Opsterland worden opgeleid om de eikenprocessierups onder handen te nemen, zijn maandag begonnen. Als eerste kregen ze een cursus om te leren wat er komt kijken bij het opruimen van de dieren. Ook kregen de zes mannen hun beschermende uitrusting uitgereikt. En die bescherming is hard nodig, benadrukt cursusleider Albert Hulshof. "Alleen in zo'n pak ben je veilig."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
De mannen hebben een veiligheidsbril met een masker op en trekken een overall aan. Vooral bij het uittrekken van het pak is het opletten, waarschuwt de expert. Door het pak na het werk af te spuiten voorkom je besmetting met de haartjes.
Verslaggever Bauke Deelstra ziet wat er bij de bestrijding komt kijken
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Johannes de Wal en Gerrit Grondsma zijn twee van de groenambtenaren die zich ontpoppen tot Special Task Force. "We weten wel waar de rupsen zitten, dus daar kunnen we nu mee aan de slag", vertelt Johannes. Zelf heeft hij nog geen jeuk van de dieren gehad. Gerrit heeft al wel de nodige ervaring. "Het jeukt vier dagen en dan is het weer klaar."

Lekker warm

Na de cursus gingen de mannen meteen aan de slag om in de eerste bomen de nesten van de eikenprocessierups uit de bomen te zagen. En dat was nog een hele kunst, ontdekten ze al snel. De mannen kregen het er warm van in de witte pakken. "En dan hebben we nu nog niet eens een hittegolf", verzucht Johannes. "Dat wordt straks nog wat."
Verslaggever Bauke Deelstra trekt zelf ook een speciaal pak aan
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra