Even bijpraten met: Gerhard Pietersma van het Earnewâldster skûtsje

De zomervakantie is begonnen, maar het vakantiegevoel komt bij de meeste Friezen pas écht wanneer de skûtsjes aan de start liggen van het SKS skûtsjesilen. We zijn er klaar voor, maar hoe zit dat met de skûtsjeteams zelf? We leggen alle skûtsjeschippers een paar vragen voor. Deze maandag is dat Gerhard Pietersma van het skûtsje van Earnewâld.
Gerhard Pietersma © Martin de Jong
Gerhard Pietersma is sinds 2004 skûtsjeschipper op het skûtsje van Earnewâld. In 2018 eindigde hij met Earnewâld op de zesde plek.
Hoe staat het met de teamspirit?
"Die is super, nog steeds gelijk als voorgaande jaren."
Welke plaats is volgens jullie het mooiste om te zeilen?
"Bij Earnewâld natuurlijk. Ik vind de kleine ruimten mooi, maar het is ook lekker om voor thuispubliek te zeilen. Overal doe je je best, dus wat dat betreft maakt het niet uit, maar het juichen van het eigen publiek maakt het wel extra mooi."
Wat gaan jullie dit jaar anders doen?
"We moeten conflicten vermijden dit jaar. Wat het schip en de bemanning betreft doen we niets anders, dat ging vorig jaar zo best als wat."
Hebben jullie nog zaken aan het schip veranderd?
"Helemaal niets, we hebben het schip alleen schoongemaakt."
Wat mogen we niet van jullie weten?
"Ik zou het niet weten, we hebben geen geheimen. Ik praat overal wel makkelijk over. Wanneer jonge schippers iets willen weten, dan vertel ik ze dat graag."

Wat is de beste maaltijd om op te zeilen?
"Misschien een beetje vreemd, maar stoofperen vind ik heerlijk voor het zeilen. Met een lekkere gehaktbal erbij bijvoorbeeld, jaar daar houden we wel van."
Welk schip zie jullie als de grootste concurrent?
"Heerenveen en Akkrum zijn de snelste skûtsjes, grote concurrenten dus ook."
Waarom gaan jullie dit jaar winnen?
"Dat moet je nog maar afwachten, er is een heel groepje dat goede kans maakt. Heerenveen en Akkrum zijn snel, maar er zijn meer die eraan komen."
Het skûtsjesilen is vanaf zaterdag 27 juli elke dag live te volgen bij Omrop Fryslân. Op radio te beluisteren in de dagelijkse programma's via 92.2 FM. Op televisie is vanaf dit jaar een speciaal programma te zien met een volledig en live verslag van de wedstrijd. 's Avonds om 18.20 uur kijken we in Skûtsjesilen 2019 terug op de wedstrijd van de dag. Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/skutsjesilen.