Siep Anema bijt zich vast in persoonlijke missie: grizzlybeer moet en zal naar Arum

Siep Anema uit Arum laat het er niet bij zitten. Zijn opgezette grizzlybeer uit Canada, die de douane in 2014 in beslag nam, móet en zal naar Arum. Hij hoopt dat hij dat voor elkaar kan krijgen met hulp van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Sieb Anema by de opsette grizzlybear © Omrop Fryslân
Op dit moment staat de grizzlybeer in het dierenpark in Rhenen. De beer is geschonken aan Ouwehands Dierenpark, na een jarenlange juridische strijd, tot aan de Raad van State toe. Het dierenpark had er echter helemaal niet om gevraagd, maar kreeg het opgezette beest in de maag gesplitst.

Eén formulier

Anema miste één officieel formulier toen hij de beer in 2014 via de Rotterdamse douane wilde invoeren: het zogenoemde CITES-permit. Dat formulier kon hij alleen krijgen wanneer hij de beer terug zou sturen naar Canada. Dat kan echter niet, omdat de beer volgens de wet illegaal is ingevoerd.

Burocratie

"Het is een burocratie, dat wil je niet weten. Dieptriest", zo zegt Anema. De beer is zijn eigendom, hij heeft er voor betaald en er nooit afstand van gedaan. Maar de beer mag Nederland niet in. Anema vindt het onbegrijpelijk dat de beer nu wel in Ouwehands Dierenpark mag staan.

Berencontrole

"Ouwehands wilde het beest helemaal niet hebben", weet Anema. "Ze hebben hem gekregen en ieder jaar wordt er gecontroleerd of hij er nog wel staat." Anema is naar het dierenpark toe gegaan en heeft met een aantal mensen gesproken. Hij hoopt nu dat zij dat formulier wel los kunnen krijgen en dat ze dan de beer aan hem willen uitlenen.
Ondernemer Siep Anema over z'n persoonlijke missie

Buro De Vries te gast in Arum

Buro De Vries is zondag te gast in Arum en gaat op zoen naar meer bijzondere verhalen uit het dorp. Van 11.00 tot 13.00 uur op de radio.