Burgemeester over rellen: "Supporters door centrum Heerenveen niet volgens afspraak"

Supporters van FC St. Pauli hebben afspraken geschonden waardoor ze in het centrum van Heerenveen terecht kwamen. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan in reactie op de supportersrellen die uitbraken voor aanvang van de oefenwedstrijd tussen SC Heerenveen en de ploeg uit Hamburg.
FIDEO: Ynsidinten yn sintrum Hearrenfean foar fuotbalwedstriid tsjin FC St. Pauli
Het ging flink mis in de Nieuwstraat, zo blijkt uit beelden die op Twitter verschenen. Er wordt gegooid met tafels en stoelen naar supporters van SC Heerenveen. "Het is ontzettend vervelend voor het voetbal dat het in zo'n vriendschappelijke wedstrijd zo mis gaat met supporters, die er juist om bekend staan heel sympathiek te zijn", zegt Van der Zwan.

"Niet volgens afspraak"

De gemeente was ervan op de hoogte dat er voor de oefenwedstrijd zo'n 500 supporters van de Duitse club zouden komen. Met zes bussen kwamen de supporters naar Heerenveen. "De supporters waren er wat eerder dan afgesproken. Daarop zijn ze eerst in Lemmer gebleven. Daarna kwamen de supporters aan in het centrum en dat was niet volgens afspraak."
Plysje by supporters fan St. Pauli
Agenten konden er in eerste instantie voor zorgen dat de supporters zich rustig gedroegen, maar later werd de sfeer grimmig toen de Duitse supporters bij het café van de fanatieke supporters van SC Heerenveen kwamen. "Ze braken door het cordonnetje politie heen, toen is er hier en daar geslagen en heeft de politie moeten ingrijpen", legt de burgemeester uit.
Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen
De Duitse supportersbussen reden dus niet naar het Abe Lenstrastadion, terwijl dat wel de afspraak was. Burgemeester Van der Zwan wil uitzoeken hoe het kan dat de afspraken niet zijn nagekomen. "Dat gaan we evalueren. Er is behoorlijk wat schade, er zijn natuurlijk camerabeelden dus we gaan kijken hoe dit nou precies kon gebeuren, want dit is niet wat je wilt."
© Dennis Stoelwinder