Plan voor boek over verzetsstrijder Willem Santema

Historicus Peter Bak werkt aan een boek over Willem Santema, één van de grootste verzetsstrijders van Fryslân. Santema was in 1941 de grondlegger van het verzet in Sneek en omgeving. Voor de biografie wordt de komende maanden financiering gezocht. Het is de bedoeling dat het boek op 15 april 2020, exact 75 jaar na de bevrijding van Sneek, gepresenteerd zal worden.
© pixabay.com
In 1943 werd Willem Santema één van de leidende verspreiders van het landelijk verzetsblad Trouw. Ook was hij één van de oprichters van de nationale Raad van Verzet. Eind december van dat jaar werd Santema gearresteerd en met 22 andere Trouw-verspreiders gefusilleerd in kamp Vught.
Santema had een installatie- en radiobureau in Sneek. in kamp Haaren in Noord-Brabant heeft hij een aantal gedichten geschreven en die zijn nog illegaal gepubliceerd. De eerste regel van het eerste gedicht is de werktitel van Baks biografie: 'Door de tralies schijnt de zon'.
Willem Santema was bovendien een getalenteerd schaatser. Hij volbracht de Elfstedentocht vijf keer, waarvan de laatste in 1942.