Oude AEGON-gebouw in Leeuwarden klaar voor eerste studenten

In sommige appartementen staat al een bed, terwijl andere ruimten nog helemaal opgeleverd moeten worden. Overal ligt nog stof, maar studenten kunnen al langskomen om te zien of het nieuwe appartementengebouw hun wat lijkt. In het oude AEGON-gebouw, tegenover het station van Leeuwarden, zijn de eerste 250 eenkamerappartementen bijn klaar voor de nieuwe bewoners.
Wenklompeks 058 is klear foar earste bewenners
De afgelopen weken worden er twee keer per week rondleidingen georganiseerd. Studenten, soms samen met hun ouders, kunnen binnen rondkijken in een kamer die volledig is ingericht. Er staat een bed, een koelkast, er is een toilet en een magnetron. Het is de bedoeling dat alle kamers zo worden opgeleverd.

Effe wachten.. pizza!

Volgens Klaas Koopmans, die de kamers aan de man moet brengen, is alles aanwezig wat een kleine huishouding nodig heeft. "Een koelkast, een kledingkast, alles is er. En het belangrijkste voor al die studenten: een 'pizza-bestendige' oven. Want dat zullen ze vast het meest eten, denk ik zo."
Verslaggever Arjen Bosselaar nam alvast een kijkje in het oude AEGON-gebouw

Gastvrijheid met een Fries sausje

Op de begane grond van het studentencomplex komen gemeenschappelijke ruimten, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten of juist een rustige plek kunnen vinden om te studeren. Ook is het de bedoeling dat er nog een dakterras wordt aangelegd.
Koopmans moet de 500 studentenkamers vol krijgen. Hij is er zeker van dat dit zal lukken. Daarna zit het werk er voor hem nog niet op. Hij zal als beheerder van het gebouw aanwezig zijn. Zo kunnen de studenten bij een vertrouwd gezicht terecht met vragen. "In het begin zullen er veel vragen komen", verwacht Koopmans. "Er zijn ook buitenlandse studenten bij en dan is het handig wanneer je weet hoe de hazen lopen in Fryslân. Dat stukje gastvrijheid, met een Fries sausje, kun je dan aanbieden aan die mensen."

Van kantoor tot studentenflat

Het AEGON-gebouw is in 1988 gebouwd op het voormalige veemarktterrein in Leeuwarden. Lange tijd werkten er meer dan duizend medewerkers van AEGON in het gebouw, maar die zijn inmiddels allemaal verhuisd naar concurrent Achmea.