Danny Noppert debuteert op World Matchplay tegen titelverdediger Anderson

Het is na het WK in Londen het grootste darttoernooi bij de Professional Darts Corporation (PDC): de World Matchplay. In de Engelse havenstad Blackpool stappen de beste darters van de wereld de komende week het grote podium op. Voor darter Danny Noppert uit Joure wordt dat de eerste keer; hij maakt zaterdagavond zijn debuut in de Winter Gardens.
© Orange Pictures
In de eerste ronde wacht echter direct een grote uitdaging voor de 28-jarige Noppert: de titelverdediger en tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. Het wordt op papier een flinke opgave voor de darter uit Joure, maar er liggen kansen tegen de routinier uit Schotland.

Eerdere ontmoetingen

Het is namelijk niet de eerste keer dat de twee darters elkaar tegenkomen. Bijna drie jaar geleden, toen Noppert nog bij de BDO-bond speelde, troffen ze elkaar op de Grand Slam of Darts. In een spannende wedstrijd met hoge gemiddeldes trok de Schot daar met 10-9 maar net aan het langste eind. Begin vorig jaar speelden Noppert en Anderson ook tegen elkaar op een UK Open Qualifier; toen was Noppert met 6-3 het sterkst. Wat het onderlinge resultaat betreft, ontlopen de nummer 3 en de nummer 38 van de wereld elkaar dus niets.
Een ander mogelijk voordeel voor de Fries is het feit dat Anderson het eerste halfjaar van 2019 niet veel heeft gespeeld. De Schot heeft al een tijd problemen met zijn rug en dat kan op de World Matchplay nog wel eens moeilijk worden. Op het televisiepodium in het zomerse Blackpool aan de kust kan het enorm warm worden; op conditioneel vlak heeft de 28-jarige Noppert daarin duidelijk een voordeel. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Anderson ondanks zijn rugklachten samen met Peter Wright eind juni wel gewoon de World Cup-titel pakte voor Schotland.

Noppert: "Komt wel goed"

Noppert is vrijdag aangekomen in de stand Blackpool. Gevraagd naar zijn kansen tegen de titelverdediger antwoordt hij realistisch: "Het wordt een uitdaging tegen Anderson". Toch denkt hij dat het wel goed kan komen. "Ik heb vertrouwen in mezelf en ga mijn best doen."

Noppert: "Komt wol goed"

Noppert is freed oankommen yn de stêd Blackpool. Frege nei syn kânsen tsjin de titelferdigener antwurdet er realistysk: "It wurdt in útdaging tsjin Anderson". Dochs tinkt er dat it wol goedkomme kin. "Ik ha fertrouwen yn mysels en sil myn bêst dwaan."
Als Danny Noppert zaterdagavond wint van Gary Anderson, dan neemt hij het daarna in de tweede ronde op tegen Nathan Aspinall of Mervyn King. Grote namen die Noppert tot de finale kan treffen zijn onder meer Michael van Gerwen, Adrian Lewis en James Wade. De partij van Danny Noppert tegen Gary Anderson begint zaterdagavond om ongeveer 22.00 uur Nederlandse tijd.