Menno Feenstra uit Heerenveen beste leerling-schoenmaker van Nederland

"Ze zeggen wel eens, loop niet naast je schoenen, maar dat deed ik maandag echt even," zei Johannes Feenstra toen hij te horen kreeg dat zijn zoon een prijs had gewonnen. Menno Feenstra won de prijs voor beste leerling-schoenmaker van Nederland. Zijn vader is niet zonder reden zo trots, want hij werkt zelf ook als schoenmaker in Heerenveen.
De winnende schoenen van Menno Feenstra © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Menno Feenstra is al vier jaar bezig met het maken van schoenen als vak. Zijn vader heeft al bijna twintig jaar een eigen schoenmakerij, dus Menno heeft het vak al jong geleerd. Hij vindt het een erg mooi beroep. "Je kunt er je creativiteit in kwijt. Elke dag heb je verschillende schoenen, nooit is het 't zelfde," zegt Feenstra.
Het is niet de eerste keer dat hij een prijs wint. Eerder won hij al een keer zilver en een keer goud op een Europese vakwedstrijd. Deze prijs gaat van zijn school uit. Het is niet zomaar een prijsje: "De prijs is best wel uniek, want hij wordt maar eens in de zoveel jaar uitgereikt." Hij kreeg 'm voor een paar groene schoenen.
Verslaggever Johanna Brinkman spreekt schoenmaker Menno Feenstra
Zijn vader Johannes Feenstra schiet bijna vol als hij over zijn zoon praat. "Eigenlijk is dit de prijs die ik altijd al wilde hebben, en nu wint mijn zoon 'm. Ik vind het geweldig, ik ben erg trots." Vader Johannes werkt al sinds 1984 in het schoenmakervak. "Ze zeggen wel eens, loop niet naast je schoenen, maar dat deed ik maandag echt even," zei Johannes toen hij te horen kreeg dat zijn zoon gewonnen had.
Wat is nu het doel van Menno? "Jezelf blijven en beter worden dan mijn vader," zegt hij. Menno zal verder leren in de orthopedie, dus hij blijft in het vak, ook al is het bijvoorbeeld voor mensen met een verschil in lengte tussen de voeten.
Johannes Feenstra is erg trots op zijn zoon