Kopen van huis steeds moeizamer voor Jan Modaal

Een eigen huis met een mooie tuin en een auto voor de deur. Het is de droom van veel Friezen met een normaal loon, maar net als in de rest van het land spat die droom steeds vaker uit elkaar voor mensen met een middeninkomen. "Die droom is inderdaad niet meer vanzelfsprekend", stelt Nic Vrieselaar van het economisch bureau van Rabobank.
Eigen hûs foar middenynkommens
Ekonoom Nic Vrieselaar oer de wenningmerk yn Fryslân
Vrieselaar is econoom en zegt dat Jan Modaal soms wel acht tot negen keer zijn jaarloon moet neerleggen voor een koopwoning. En daar is niet tegenop te lenen. Wij leggen hem een aantal vragen voor.
Hoe groot is het probleem en waardoor wordt het veroorzaakt?
"De belangrijkste oorzaak is de mismatch tussen vraag en aanbod. Er zijn ontzettend veel Nederlanders die een eigen huur- of koophuis willen, maar we hebben een enorm woningtekort. Dat hadden we al, maar het is nog groter geworden. Door die mismatch stijgen de prijzen en in dit geval heel hard."
Hoe is de situatie in Fryslân?
"Ook in Fryslân zijn de huizenprijzen behoorlijke gestegen de laatste jaren. In heel Fryslân moet je nu ongeveer toch wel 220.000 euro neertellen voor een eigen huis en in sommige regio's in de Súdwesthoeke moet je nog meer betalen en dat vergt eigenlijk een steeds hoger inkomen. Voor een huis in Fryslân moet je toch wel 45.000 à 50.000 euro verdienen."
Wat betekent het voor mensen die (nog) geen huis kunnen kopen?
"Wat je ziet is dat mensen langer thuis blijf wonen en dat studenten minder snel op kamers gaan. Je moet misschien een huisgenootje zoeken, maar wat ook kan. Als je nou misgrijpt op de woningmarkt ben je vaak aangewezen op de vrije huursector. Daar zijn de huurprijzen behoorlijk hoog. Daar betaal je soms wel veertig tot vijftig procent van je inkomen aan woonlasten."
Te keap © ANP
Hoe zit het met de sociale huurwoningmarkt?
"Ook daar zien we toch wel de mismatch tussen vraag en aanbod, maar dat is eigenlijk ook wat het voor mensen met middeninkomens zo prangend maakt. Als jij niet terechtkomt in een koophuis, ben je vaak aangewezen op de vrije huurhuizen. Voor de lage inkomens is er gelukkig nog de route naar een sociale huurwoning, maar ook daar is het aanbod gering."
Is het probleem alleen van nu of hebben we hier langer mee te kampen?
"Het tekort aan huizen in Nederland is iets wat we al heel erg lang kennen. We zien nu dat de huizenbouw nu nog niet enorm op gang is gekomen. Vermoedelijk blijft die mismatch tussen vraag en aanbod nog wel even bestaan en blijven huizen nog wel even heel erg duur."
Het probleem is helder, maar hoe lossen we het op?
"Meer huizen bouwen is dé oplossing, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We willen in Nederland ook graag ons mooie groen behouden, maar je ontkomt er denk ik niet aan dat je toch echt wel heel wat huizen moet gaan bouwen om ervoor te zorgen dat mensen kunnen wonen waar ze willen wonen."