Even bijpraten met: Teake Klaas van der Meulen van het Wâldseiner skûtsje

De zomervakantie is begonnen, maar het vakantiegevoel komt bij de meeste Friezen pas echt wanneer de skûtsjes aan de start staan van het SKS skûtsjesilen. Wij zijn er klaar voor, maar hoe zit dat met de skûtsjeteams zelf? WIj leggen alle skûtsjeschippers een aantal vragen voor. Vandaag Teake Klaas van der Meulen van het skûtsje van Wâldsein.
Teake Klaas van der Meulen © Martin de Jong
Teake Klaas van der Meulen is sinds 2013 schipper van het skûtsje van Wâldsein. In 2018 eindigde Wâldsein op een dertiende plaats.
Hoe is het met de teamspirit?
"Met de teamspirit zit het wel goed. Wij hebben een leuke ploeg aan boord en kunnen het zeer goed met elkaar vinden. Dit jaar hebben we drie nieuwe bemanningsleden erbij gekregen en dat zorgt er weer voor dat ons team compleet is. Een mooie aanvulling op wat wij al aan boord hadden."
Welke locatie is volgens jullie het mooiste om te zeilen?
"Alle wedstrijden hebben zo hun charme, maar wij zeilen het liefste op de meren zoals bij Sneek en Wâldsein. Er is genoeg ruimte en diepte voor een mooie wedstrijd én genoeg plaats voor alle veertien skûtsjes."
Wat gaan jullie dit jaar anders doen?
"Wij gaan dit jaar beter van start, dat ging vorig jaar echt niet goed. Met een betere start lig je meteen vooraan in het veld en heb je minder last van de andere schepen."
Hebben jullie nog dingen aan het schip veranderd of aangepast?
"Wij hebben niets aan het schip veranderd, de winter was rustig voor ons. Afgezien van het gebruikelijke onderhoud natuurlijk."
Wat mogen wij niet van jullie weten?
"Wij hebben geen geheimen."
Wat is het beste eten om op te zeilen?
"Ook dit jaar hebben wij weer catering aan boord, iedere dag een andere hap. Maar het stoofvlees is toch wel favoriet bij de mannen."
Welk schip zien jullie als de grootste concurrent?
"Alle dertien, het ligt heel dicht bijelkaar. In principe is iedereen kampioenskandidaat."
Waarom gaan jullie dit jaar winnen?
"Door beter te starten en niet in protestsituaties terecht te komen. En natuurlijk met een beetje geluk."
Het skûtsjesilen is vanaf zaterdag 27 juli elke dag live te volgen bij Omrop Fryslân. Op radio te beluisteren in de dagelijkse programma's via 92.2 FM. Op televisie is vanaf dit jaar een speciaal programma te zien met een volledig en live verslag van de wedstrijd. 's Avonds om 18.20 uur kijken we in Skûtsjesilen 2019 terug op de wedstrijd van de dag. Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/skutsjesilen.