Marrekrite is langliggers zat en wil meer bevoegdheid

De Marrekrite wil in de toekomst ook zelf optreden tegen bootjesmensen die zich niet aan de regels houden. Het systeem van de gratis ligplaatsen in de natuur, is zo geregeld dat een boot niet langer dan drie dagen op een plek mag liggen. Er is echter een kleine groep die zich hier niet aan houdt.
Marrekrite is langlizzers sêd en wol mear foech
Ook op de Veenhoop is dat een probleem: een groepje bootjesmensen ligt wekenlang op dezelfde plek. De gemeente Smallingerland heeft nu aangekondigd dat zij hier tegen zullen gaan optreden. De Marrekrite krijgt geregeld klachten van mensen die zich storen aan het feit dat ligplaatsen wekenlang bezet zijn.
Lourens Touwen van Marrekrite vindt het schandalig dat mensen misbruik maken van het systeem. De Marrekrite is uniek in Nederland en het systeem werkt alleen maar als de plekken niet te lang bezet worden gehouden.
Het is nu zo dat de gemeenten toezicht moeten houden, maar die zien dat niet altijd als prioriteit. "Het is een dom probleem maar het ergert ons al jaren", zegt directeur Touwen. Daarom wil Marrekrite bekijken of het mogelijk is om zelf de handhaving te doen met speciale ambtenaren.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries