Rubberkorrels kunnen toch risico's voor gezondheid zijn: bij FVC is er geen paniek

Kinderen lopen meer risico door het sporten op kunstgras dan het RIVM deed voorkomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu had eerder gezegd dat de risico's 'verwaarloosbaar' zijn. Vier hoogleraren hebben gezegd dat die conclusies 'voorbarig' zijn geweest. Ze zeggen verder dat kinderen zo goed mogelijk moeten worden beschermd bij en na het spelen op kunstgras.
© Henk Bootsma
Bij voetbalclub FVC in Leeuwarden hebben ze ook kunstgras. En daar speelt ook veel jeugd. Wim Wiegers van de club is niet erg onder de indruk van het nieuws.
"Mijn eerste reactie was: er moet weer wat worden geroepen. De risico's worden waarschijnlijk groter voorgedaan, maar we realiseren ons dit al de laatste twee jaar en weten dat er bepaalde risico's zijn. Dus zeggen we dat mensen na het sporten moeten douchen, dat ze de korrels niet moeten opeten en als ze smerige handen hebben van het rubber dat men niet de vingers in de mond moet stoppen."
Hij wil niet van paniek spreken. "Er zijn veel velden in ons land en als de jeugd niet meer kan sporten heeft dat grote impact. Ik ga ervan uit dat ouders hun kind in de gaten houden, net als dat trainers dat doen."
Volgens hem komt het nieuws een maand te laat, want nu voetbalt niemand meer. "We nemen geen extra maatregelen, maar zullen ons advies wel weer bovenaan de website plaatsen."
Wim Wiegers van FVC (Friesche Voetbal Club) in Leeuwarden