Hoe hou je jongeren in Fryslân? Op Welcome to The Village praten ze erover

Op het Leeuwarder festival Welcome to The Village, dat deze donderdag begint, is niet alleen muziek, maar ook aandacht voor politiek. Om vooral ook jongeren bij de lokale politiek te betrekken, is Tienskip daar ook om met politici en jongeren te praten over 'Friesland 2038'.
2038: Tienskip x WTTV © Welcome to the Village
Jeppe Kok van Tienskip: "Nu staat de braindrain centraal: hoe kunnen we voorkomen dat Friese jongeren de provincie verlaten en niet terugkeren. Dus we vragen de jongeren wat Friesland in 2038 moet bieden, als ze hier willen blijven. De meeste jongeren hebben geen idee hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen of dat je een raadslid kun je benaderen met een vraag. Ons doel is om de kloof te dichten en mensen met elkaar in contact te brengen."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Jeppe Kok heeft Tienskip met een vriend een paar jaar geleden bedacht als Profielwerkstuk voor school. "Lutz Jacobi heeft ons heel erg geholpen en we konden zelfs bij Plasterk op bezoek en toen moesten we wel een plan schrijven. "
Met Tienskip hebben ze het afgelopen jaar acht projectdagen gedaan op middelbare scholen en 800 leerlingen een spoedcursus politiek gegeven. "Je leert op school uit een boekje de theorie, maar hoe pak je praktisch een probleem aan."
Willem de Vries is bij Tienskip
Een stuk of 50 mensen praten in groepjes over verschillende thema's. "We hopen op concrete plannen. Maar mensen praten nu al met elkaar die anders niet met elkaar zouden praten."
Een van de deelnemers is student Gerben: "We praten over onderwijs, hoe dat beter geregeld kan worden zodat mensen niet naar Groningen of de Randstad hoeven voor werk of opleiding."
Een medewerker van de gemeente Leeuwarden is wel te spreken over de vorm. "Het is wel origineel, deze vorm werkt wel."
Ook de fractievoorzitter van Forum voor Democratie, Maarten Goudzwaard, is erbij. "Het is een goed idee, ik ben blij met dit initiatief."