Windmolens van Windpark Fryslân draaien 15 jaar lang exclusief voor Eneco

Eneco zal de komende vijftien jaar alle stroom van Windpark Fryslân afnemen. Het nog te bouwen windpark moet het grootste nearshore windpark van Nederland worden. "Het gaat om 1.500 GWh per jaar, dat komt neet op wat zo'n 500.000 gezinnen gebruiken," legt Anne de Groot van Windpark Fryslân uit.
© Omrop Fryslân
De overeenkomst tussen Eneco en Windpark Fryslân, is de grootste die het bedrijf ooit heeft afgesloten met een Nederlands windpark. Door het contract kan Eneco meer mensen groene stroom uit Nederland aanbieden. Volgens De Groot was dat een belangrijk argument om voor Eneco te kiezen. "Zij sluiten ook aan op de verduurzaming van Nederland."
Om de stroom zo lokaal mogelijk in te zetten, krijgen ook bedrijven en organisaties in de provincie Fryslân de mogelijkheid om de stroom af te nemen.

In aanbouw

Windpark Fryslân wordt op dit moment gebouwd in het IJsselmeer, zo'n zes kilometer van de Friese IJsselmeerkust, bij de Afsluitdijk. Het park krijgt 89 windmolens met een totale capaciteit van 382,7 MW. De molens moeten vanaf 2021 stroom leveren over het net.
Anne de Groot van Windpark Fryslân