Laatste jaar voor festival Psy-fi in het Groene Ster-gebied

Het is het laatste jaar dat dancefestival Psy-fi in Leeuwarden wordt georganiseerd, geeft de organisatie van het festival aan. Het festival wordt gehouden in het Groene Ster-gebied en de organisatie kampt al jaren met een complexiteit aan regelgeving.
Psy-Fi festival © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
"Het is een emmer met liters en druppels, en de laatste tijd meer liters, waar we niets meer aan kunnen doen", zegt Wiebe Kootstra van festival Psy-fi. De vergunningen zijn in de afgelopen jaren verviervoudigd en kosten nu 50.000 euro per jaar.
"Het is een kaartenhuis aan vergunningen", vertelt Kootstra. Het laatste wat Kootstra wil doen, is de vinger alleen maar naar de gemeente wijzen. "Van Gelder heeft ook steeds meer munitie gekregen". Theo van Gelder is voorzitter van de actiegroep Groene Ster Duurzaam. Van Gelder spande meerdere rechtszaken aan tegen de organisatie en de gemeente Leeuwarden. "Het organiseren van het festival wordt daardoor steeds lastiger."

De criticaster

Van Gelder zelf wil eerst zien hoe het komt met het festival, voordat hij tevreden is met het besluit. "Eerst zien dan geloven", zo zegt de criticaster. Hiermee bedoelt Van Gelder dat hij dat hij pas blij is als er volgend jaar niet alsnog een vergunning wordt aangevraagd. "We zullen ze niet missen", zo laat hij weten.
Kootstra is intussen niet boos. "Maar zo'n zware beslissing gaat je niet in de koude kleren zitten. We stoppen echt, door de complexe regelgeving en de almaar stijgende kosten, terwijl we geen subsidie krijgen. We hebben te maken met verschillende overheden, naast de gemeente is dat ook het waterschap, de provincie, het Rijk en zelfs het noordelijk belastingkantoor."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Bezig met een andere locatie

Kootstra mist een gemeente die helemaal achter de organisatie staat. Hij denkt dat dat in andere gemeenten wel anders is. De organisatie is dan ook al bezig om een andere locatie te vinden en is naar verschillende opties aan het kijken.
Volgens Kootstra zijn er tientallen opties voor andere locaties. In Heerenveen zijn er verkennende gesprekken geweest. "Maar ik sluit ook niet uit dat we uit Fryslân weggaan, en misschien zelfs wel uit Nederland."
Het festival is van 28 augustus tot en met 1 september.
Wiebe Kootstra