Taakstraf voor Jorwerter voor bedreiging Syrisch gezin

De 53-jarige Jorwerter die op 29 maart het Syrische gezin in zijn dorp bedreigde met een groot mes, heeft een taakstraf van 40 uur gekregen. Ook kreeg hij vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van drie jaar.
Rjochter © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De voorwaarde van de rechter is dat de man zich laat helpen om van zijn drankprobleem af te komen. De Jorwerter was eerder ook al eens veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook bij het incident met het Syrische gezien was er sprake van drankmisbruik.
De man was naar het huis van het Syrische gezin gegaan omdat één van de kinderen een klap uitgedeeld zou hebben aan zijn dochter. Toen het gezin niet open wilde doen, vernielde hij de voordeur. Op de zitting toonde de verdachte berouw. "Ik ben stom geweest als een ezel" en "dit had zo niet gemoeten". Het Syrische gezin heeft geen vordering tegen de Jorwerter ingediend. Ze hebben hem vergeven.

Verhuizing

De familie verhuist in augustus van Jorwert naar Leeuwarden. Dat is niet vanwege het incident, maar omdat er in Leeuwarden meer voorzieningen zijn zoals scholen voor de kinderen en winkels. De rechter zei op de zitting dat er geen sprake is geweest van een racistisch motief bij de Jorwerter.

Doarpsnut kan leven met oordeel

De zitting werd bijgewoond door zo'n twintig Jorwerters. Doede Ottema van Doarpsnut liet na afloop weten dat hij wel kan leven met het oordeel van de rechter. "Het is uiteraard heel jammer dat we hier zijn als dorp, maar zo'n taakstraf begrijp ik wel. Je hoort dat de rechter ook rekening wil houden met de bijzondere omstandigheden van de verdachte."
De Jorwerter is een alleenstaande vader met drie kinderen. Hij zou bij een gevangenisstraf of bij het intrekken van zijn rijbewijs zijn werk kan kwijtraken. Maar de Jorwerter kreeg wel heel duidelijk te horen dat hij flink zijn best moet doen om zijn drankprobleem onder controle te krijgen. "Ik zie het niet als een groot probleem, maar het zal wel moeten", verklaarde de man op de zitting.
Onno Falkena over het oordeel van de politierechter