De spits is eraf: renovatie van spitsconstructie Oldehove kan beginnen

De spits van de Oldehove in Leeuwarden is woensdagochtend naar beneden gehaald. De Oldehove moet het de komende maanden stellen zonder zijn spitsconstructie, omdat die gerenoveerd moet worden. Het gaat om de houten constructie die bovenop de stenen toren staat, die bestaat uit een torenkruis, een windvaan en een grote vlaggenmast.
Sjoch hjir hoe't de spits derôf helle wurdt
De mannen van Kielstra Kraanverhuur konden woensdagochtend niet meteen aan de slag met het zware karwei. Het was voor hen lastig om de toren met de grote kraan te bereiken en ze moesten omrijden. Maar toen ze op hun plek stonden, kon het werk beginnen.

Onmiddellijk herstellen

"Uit veiligheid moet de spits er helemaal af", vertelt projectleider Anne Beukens van de gemeente Leeuwarden. "Afgelopen jaar hebben we met Monumententoezicht ontdekt dat die constructie toch wat wiebelig was en dat we die onmiddellijk moesten herstellen. Toen hebben we de spits eraf gehaald. tijdelijk terug geplaatst en vastgezet. Nu halen we de spits er volledig af."
De spits gaat naar Bootsma Bouwbedrijf in Easterwierrum, waar het hout wordt bewerkt.
© Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
Er komt veel gewicht neer op de constructie. Kan de Oldehove daar wel zonder? "Dit is een element dat er los op staat. Dat kan makkelijk, het is geen enkel probleem", zegt Beukens. "De Oldehove blijft even scheef."
De Oldehove zal in juli en augustus gewoon open zijn voor publiek en bezoekers kunnen de toren de komende weken nog steeds beklimmen.
Verslaggever Lennie Bronsveld bij de Oldehove