Friese Ballonfeesten gratis: organisatie wil mensen uit de bermen vandaan

Vanaf woensdag worden de Friese Ballonfeesten weer georganiseerd op de Jouster Nutsbaan. Ooit waren daar veel mensen te vinden, het was sinds 1986 een befaamd dorpsfeest van Joure. Maar in de loop der jaren waren er steeds meer bezoekers die wel naar de ballonnen kwamen kijken, maar buiten de Nutsbaan een plek zochten in de berm. Daar moet een einde aan komen, vindt de organisatie: de toegang tot het terrein is nu gratis. Is de nieuwe koers van het bestuur succesvol?
Foar it earst fergees nei Friese Ballonfeesten
De voorbereidingen voor de Ballonfeesten zijn al begonnen, het is druk om de Nutsbaan heen. "Het grootste verschil met afgelopen jaar is dat dit jaar de entree graris is. Andere jaren moest er altijd worden betaald. Iedereen is welkom er er is dus geen belemmering meer om naar het terrein te komen," geeft Theo Nijholt van de organisatie aan.
"Vroeger zaten de mensen rondom Joure op stoeltjes. Dat is ook mooi: dan zie je de ballonnen overkomen. Maar om nu te zien hoe het er op de baan aan toe gaat is nog mooier, deze week kun je dus zo naar binnen," zegt Nijholt. Het bestuur tracht mensen actief naar de Nutsbaan te lokken, onder andere met reclamespotjes op sociale media.

Sponsoren en catering

Het tekort aan inkomsten uit entree moet worden opgevangen door sponsoren en met de opbrengsten uit de catering. Daarom ziet de organisatie graag dat zowel Jouster als mensen ban buiten weer naar het terrein komen.
Theo Nijholt van de organisatie hoopt op ruim 15- tot 20.000 bezoekers over het gehele weekend: "Het is afhankelijk van het weer, maar de mensen hebben natuurlijk wel vakantie."

Activiteiten

Folkert Veenstra van de veldploeg legt uit waarom men de baan moet bezoeken: "Natuurlijk voor de ballonnen. Maar daarnaast zijn er veel andere dingen te doen: er staat een feesttent, er komt een podium, er is kermis voor de kinderen, er staan foodtrucks en diverse soorten bier. En de ballonnen natuurlijk, daar draait het eigenlijk om. Maar zelfs ald die niét overein komen, is er genoeg te beleven."
Het is de bedoeling dat er elke avond 35 heteluchtballonnen de lucht in gaan, mits het mooit weer is. Verder kan er in een liggende ballon worden gelopen. Op zaterdag zijn de brandweer en de politie ook aanwezig, net zoals SC Heerenveen en een clown en pony's voor de kinderen. Zondag staat het terrein vol met oldtimers. En bovendien is er elke dag livemuzuek op de Nutsbaan.
Theo Nijholt van de sponsorcommissie en Folkert Veenstra van de veldploeg

Nieuw bestuur, nieuwe koers

In januari werd bekend dat de Friese Ballonfeesten een nieuw bestuur zouden krijgen, onder leiding van Herman Kleinsmit. Hij was 34 jaar geleden de initiatiefnemer van het evenement. Nu is de ballonvaarder terug in de organisatie.
Hij gaf aan dat het financieel niet helemaal goed liep en dat er veel op het laatste moment moest worden geregeld. Oud-voorzitter Wiebe Jelsma stapte op en er kwam een nieuw en jonger bestuur. En daarmee kreeg het bestuur dus ook een nieuwe koers.

BallonRadio komt terug

Eerder werd ook bekend dat BallonRadio terugkeert. Tot 2007 was er op de lokale omroep Oskar Radio liveverslag van het opstijgen van de ballonnen. Er waren veel mensen in de omgeving van Joure die ernaar luisterden.
Oskar bestaat vandaag de dag niet meer, maar oud-medewerkers werken nu samen met Radio Spannenburg. Daar is BallonRadio elke dag tussen 18.00 en 21.00 uur te beluisteren.