Directeur van Welcome to the Village boos over strengere regels festival

Door een uitspraak van de rechter mag het festival Welcome to the Village in Leeuwarden niet tot 01.00 uur muziek maken, maar nog maar tot 00.00 uur. "Ik ben er niet blij mee," zegt organisator Ruben Bosch, "maar gelukkig kunnen we wel doorgaan met wat we bedacht hebben."
Direkteur fan Welcome to the Village lilk oer strangere regels festival
Welcome to the Village © Omrop Fryslân
Er hoefden geen bands te worden afgezegd. "Alleen op vrijdag en zaterdag hebben we een uur minder. De bands die na twaalven stonden, verplaatsen we. Zij zullen iets sneller na elkaar spelen," zegt Bosch.
De organisatie had eigenlijk al rekening gehouden met extra maatregelen. "Zeker na de afgelopen jaren waarin we helaas hebben moeten stoppen op donderdagavond hebben we er rekening mee gehouden dat we wat zachter zouden moeten. Maar we kunnen ook fantastische akoestische feesten maken, dus dat gaan we doen."

Wispelturigheid

Bosch is met name ontevreden over de wispelturigheid. "We begrijpen het niet helemaal, want het beleid van de gemeente geeft gewoon aan dat je tot 01.00 uur door mag. Dat wilden we ook en hebben we aangevraagd," legt Bosch uit. 'Maar de rechter heeft blijkbaar besloten dat het niet acceptabel is en dat hij de bewoners in bescherming wil nemen, maar dat staat er niet heel duidelijk in."
De organisator denkt dat bezwaarmakers elke keer weer iets anders proberen te vinden om over te klagen. "Het wispelturige maakt dat het moeilijk organiseren is, dat het lastig is om met het team erop te anticiperen. De bezwaarmakers pakken elk jaar een ander stokje en zitten elk jaar op andere dingen, waardoor wij elk jaar iets aan moeten passen."
Ruben Bosch van Welcome to the Village over de geluidsmaatregel
Het festival begint op 18 juli en duurt tot en met 21 juli. Op dit moment zijn er al kunstenaars en enthousiastelingen bezig met duurzame projecten. Een daarvan is het 'broodje poep.' Dat is geen keutel op een boterham, maar moet een burger worden waarvan de ingrediënten verbouwd zijn op menselijke uitwerpselen.
Verslaggever Wendy Kennedy over het 'broodje poep'