Willem Jelle Bellinga uit Koudum wil wereldkampioen zonne-racen worden

Het Vattenfall Solar Team heeft dinsdag de nieuwe 'zonne-auto' gepresenteerd: de NunaX. Daarmee wil het team in oktober proberen de wereldtitel te pakken op de Bridgestone World Solar Challenga in Australië. Een van de teamleden is Willem Jelle Bellinga (22) uit Koudum. Hij zet zijn studie civiele techniek aan de TU Delft anderhalf jaar aan de kant op mee te helpen aan de racewagen.
Nije solarauto presintearre troch TU Delft
De World Solar Challenge is een race van 3.000 kilometer door de zogenoemde outback van Australië, die verreden wordt in meerdere etappes. Het wordt gezien als het wereldkampioenschap voor zonne-auto's dat om de twee jaar wordt georganiseerd. Het team van Delft, waar Bellinga dit jaar zijn debuut maakt, werd al acht keer eerder wereldkampioen.
De 22-jarige Willem Jelle Bellings, student civiele techniek in Delft, moet er binnen het team voor zorgen dat alles bij elkaar kwam om de productie van de auto en de reis naar Australië mogelijk te maken. "Wij hebben anderhalf jaar keihard gewerkt om straks wereldkampioen te worden."

Zon- en windenergie

Twee jaar geleden ging de titel ook naar de studenten uit Delft. Toen kwam dat met name omdat ze een kleinere auto bouwden dan hun tegenstanders. De verwachting is dat andere teams deze keer ook met een kleinere auto aan de start verschijnen. Daarom hebben ze in Delft hun zonne-auto nóg weer kleiner, en dus efficiënter, gemaakt. De auto is maar 135 kilo zwaar.
De zonnepanelen die op de auto liggen, zijn niet zomaar zonnepanelen, zegt Bellinga: "Het zijn panelen die anders in de ruimte worden gebruikt, op satellieten. Die hebben wij aangepast zodat we ze ook op onze auto kunnen gebruiken."
Willem Jelle Bellinga met de NunaX © Hans-Peter van Velthoven
Maar de studenten hebben nog een andere vernieuwing. Eerder bleek namelijk dat de harde wind in Australië vaak van de zijkant op de auto kwam, net zoals bij een zeilboot. Daarom is er aan de auto een kleine vleugel vastgemaakt. "Zo kunnen we extra krachten opwekken, waardoor we een extra duwtje in de rug krijgen."
De komende tijd zal het team de auto aan diverse tests onderwerpen. In september zullen ze met hun auto naar Australië afreizen voor de World Solar Challenge. De race begint op 13 oktober in Darwin. De route loopt dwars door het land naar beneden, naar de finish in Adelaide.