Twee miljoen euro in beslag genomen in grote Leeuwarder witwaszaak

Twee miljoen euro, zoveel geld is er intussen in beslag genomen in de grote Leeuwarder witwaszaak. Het bedrag loopt nog steeds op, laat het Openbaar Ministerie weten.
Twa miljoen euro yn beslach naam yn grutte Ljouwerter wytwasksaak
Wat opvalt in de zaak zijn de grote geldbedragen die de verdachten thuis hadden liggen. Het ging in totaal om bijna 700.000 euro in cash. Het grootste bedrag werd in een boodschappentas op een zolder gevonden: meer dan 500.000 euro in briefgeld.
Het geld lag echter niet alleen thuis: in een van de auto's die in beslag is genomen, vond justitie meerder zakken met in totaal 5.000 euro aan muntgeld.
De 37-jarige hoofdverdachte in deze 'Tuimelaar-zaak wordt ervan verdacht dat hij crimineel geld witgewassen heeft. Dat deed hij via verschillende ondernemingen en met verhuur van onroerend goed. Bij de actie van justitie waren 170 mensen van de politie, het Openbaar Ministerie, de FIOd en Defensie betrokken.
Naast geld heeft de politie ook veel dure auto's in beslag genomen, variërend van een Range Rover tot een BMW. Vijf van deze auto's waren van de hoofdverdachte. Bij hem werden ook een speedboot en een jetski aangetroffen.
Het gaat echter niet alleen om grote dingen, volgens justitie waren er ook dure sieraden, horloges en zonnebanken.
© Omrop Fryslân
De waarde van de spullen moet nog worden bepaald, waardoor het totaalbedrag nog kan oplopen. Ook moet er nog onderzocht worden of de waarde van het geld dat de verdachten op diverse bankrekeningen hebben. Van een van de beleggingsrekeningen is al duidelijk dat er 12.000 euro op staat.

Verdachten

Bij de invallen op 11 juni werden acht verdachten aangehouden, vier van deze mensen zitten nog vast. Zij worden door de politie gehoord.
Een van de gebouwen die in Harlingen in beslag is genomen was gekocht voor 40.000 euro. Maar volgens de verzekering was er een herbouwwaarde van een half miljoen euro op gezet. In het pand zaten meerdere woonunits. De huurders mogen van justitie in de woningen blijven.

Crimineel geld

Officier van justitie Gerben Wilbrink: "De verdachten in dit onderzoek presenteren zich naar buiten toe als reguliere ondernemers en werknemers, terwijl daarachter criminele activiteiten en geldstromen schuil gaan. Hun volledige levenswijze wordt daarmee gefinancierd uit crimineel geld. Dat blijkt ook uit de grote geldsommen en luxueuze auto's die in beslag genomen zijn."
Bij de invallen werden ook een handgranaat, twee vuurwapens, zwaar vuurwerk en soft- en harddrugs gevonden.
Jolanda Brontsema van het Openbaar Ministerie