Samen Terschelling lekt brief omdat drankmisbruik op Terschelling "uit de klauwen loopt"

Fractievoorzitter Gossen Bos van de lokale politieke partij Samen Terschelling heeft geen spijt van het lekken van de brief van ziekenhuis UMCG over drankmisbruik op Terschelling. Volgens Bos is het zijn 'maatschappelijke plicht' om de inhoud openbaar te maken. In de brief luiden hulpverleners op het eiland de noodklok over het drankmisbruik onder jonge toeristen op het eiland. Deze informatie is vorig jaar met toestemming van het UMCG gedeeld met de raadsleden, onder voorwaarde dat het vertrouwelijk zou worden behandeld.
© ANP
Naar aanleiding van het lekken van de brief maak burgemeester Wassink zich zorgen over het functioneren van het gemeentebestuur. Fractievoorzitter Bos ziet dat anders. Bos wilde met het lekken van de brief zijn raad wakker schudden. "Ik vind dat het tijd is voor actie en dat het mijn maatschappelijke taak is om de discussie over dit grote probleem weer op gang te brengen."

Wel of niet vertrouwelijk

Ook bij de stempel 'vertrouwelijk' zet Bos zijn vraagtekens. "De burgemeester zegt dat de brief vertrouwelijk is, maar dat staat niet in de brief zelf en het UMCG zegt ook niet dat hij vertrouwelijk moet blijven. Het punt is dat er wat ernstigs kan gebeuren terwijl de raad weet dat de brief er al een jaar ligt en we niets hebben gedaan. Als er wel wat gebeurt, zijn de rapen gaar op Terschelling en wordt er wel naar ons gekeken", geeft Bos aan.

Geen actie

De brief ligt al een jaar bij de raad en volgens Bos is er in de afgelopen tijd niets mee gedaan. "Ik hoop dat we alle partijen om tafel krijgen en een werkgroep kunnen creëren, zoals in een bijeenkomst op 10 januari is afgesproken. Toen is aan iedereen kenbaar gemaakt dat er actie moet komen en dat er een werkgroep moet komen met alle stakeholders, maar vervolgens is er niets gebeurd."
Ik vind dat het college en de voltallige raad hier hun verantwoordelijkheid verzaken.
Gossen Bos, fractievoorzitter Samen Terschelling

Drankmisbruik geen nieuws

Het drankmisbruik op Terschelling is op zichzelf geen nieuws. Maar de problemen lopen nu uit de hand, vindt Samen Terschelling. Dat het probleem groot is, is ook bekend bij de raad. Er is al een budget van 50.000 euro beschikbaar om het drankmisbruik aan te pakken." Bos: "Het UMCG heeft vorig seizoen al meerdere gesprekken gehad met de burgemeester en vond het nodig dat er iets op papier kwam te staan. Er kwam wel een bespreking en in de kadernota is er 50.000 euro voor uitgetrokken."

Verantwoordelijkheid nemen

Maar daarna is volgens Bos gezegd dat het toch wel meevalt op de campings. Hij benadrukt dat het niet enkel gaat om drankmisbruik onder jonge toeristen. Ook de consumptie van drank onder de eigen jongeren van Terschelling is groot, evenals het drugsgebruik op het eiland. Samen Terschelling vindt dat de burgemeester nu verantwoordelijkheid moet nemen. "Ik vind dat het college en de voltallige raad hier hun verantwoordelijkheid verzaken."