Felle reacties op annuleren Garden of Dance: "Besluit komt te laat"

Op de Facebookpagina van Garden of Dance wordt behoorlijk fel gereageerd op het besluit dat het dansfestival in Sneek niet doorgaat. Het festival zou over drie weken worden gehouden op het Bristolterrein in de binnenstad, maar de gemeente heeft besloten geen vergunning te verlenen. Er waren te veel bezwaren van omwonenden, waardoor de gemeente beperkingen aan de vergunning stelde. De organisatie kon daar niet mee uit de voeten en dus kon het volgens de gemeente niet doorgaan.
Fûle reaksjes op ynternet op net trochgean Garden of Dance
Op Facebook wordt er boos gereageerd. Volgens de fans van het festival komt dit besluit veel te laat. Zo geven sommige mensen aan dat ze al vrij hebben genomen voor het festival en dat ze dat niet meer kunnen terugdraaien. Ook betreuren ze het voor de ondernemer, die het festival heeft opgezet. Die verliest nu waarschijnlijk veel geld, omdat de voorbereidingen al in volle gang waren.

'Te lang en te laat'

Jannewietske de Vries, burgemeester van Súdwest-Fryslân, geeft aan dat ze voelt voor de ondernemer, maar er geen andere keuze was. "We hebben veel reacties van omwonenden van het terrein ontvangen. Zij kwamen met goede argumenten waarom het volgens hen niet kon op de manier zoals de initiatiefnemers graag wilden. Het grootste probleem was volgens hen de duur van het negen dagende durende evenement en het tijdstip waarop het festival is afgelopen."
Als het evenement twee dagen korter zou duren en 's avonds eerder afgelopen zou zijn, had het wat ons betreft door kunnen gaan.
Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân
Volgens De Vries is er nog tot het laatste moment overleg geweest tussen de gemeente en de organisatie achter Garden of Dance. "We hebben donderdag nog een compromisvoorstel gedaan: als het evenement twee dagen korter zou duren en 's avonds eerder afgelopen zou zijn, had het wat ons betreft door kunnen gaan. Maar de ondernemer die achter het evenement zit, heeft een dag later aangegeven dat hij dat niet zag zitten. Hij zou zo'n scenario financieel niet rond kunnen krijgen."
It Bristolterein yn Snits © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Initiatiefnemer Jeroen Broeders van Garden of Dance wilde niet reageren, maar op Facebook schrijft hij dat er niets anders op zat dan zich bij het besluit van de gemeente neer te leggen. Wel geeft hij aan dat de organisatie aan alle voorwaarden van de gemeente heeft voldaan en dat hij er daarom van uitging dat er een vergunning zou komen. Daarom is de organisatie ook zo lang mogelijk doorgegaan met de promotie van het festival.

Ook begrip voor besluit gemeente

Toch is er op de Facebookpagina van Garden of Dance ook begrip voor het besluit van de gemeente. Zo had de ondernemer volgens sommigen beter kunnen zoeken naar een locatie buiten de stad. Ook snappen sommigen niet waarom er pas zo laat naar een alternatieve locatie is gezocht. In vorige jaren werd het festival gehouden in de tuin van het stadhuis, maar dat gaat dit jaar op de schop. Dat is echter al veel langer bekend, dus volgens sommigen heeft de ondernemer ook fouten gemaakt door niet eerder een andere plek te zoeken.
De Stedstún yn Snits wurdt opknapt © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga