Minder overlast door jongeren in Haulerwijk met dank aan breed opgezet project

Een breed opgezet project in Haulerwijk, om de overlast door jongeren in het dorp tegen te gaan, lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgens voorzitter Anne Hof van plaatselijk belang is de overlast met 75% verminderd.
© Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Haulerwijk, Anne Hof over de eerdere overlast
Het project is opgezet toen de overlast de spuigaten uit liep. Met name de ouderen in het dorp voelden zich niet meer veilig. Het project heeft als basis de pedagogische werkwijze Young Leaders. Die werkwijze is bedacht en op de markt gebracht door Amsterdammer Jaap Noorda. Voortbordurend op die werkwijze heeft Haulerwijk het project Het Betrokken Dorp opzet.
Jaap Noorda over het project Young Leaders
Young Leaders gaat er vanuit dat sommige jongeren bij de hand genomen moeten worden in plaats van dat ze worden gestraft. Ze krijgen verantwoordelijkheid en dat zorgt ervoor dat ze meer binding met het dorp krijgen.

Gedwongen nadenken

Jongerenwerk Scala in Ooststellingwerf speelt een belangrijke rol, omdat Scala direct met de jongeren in contact staat en het project met hen uitvoert. Jongerenwerker Jacky Latumalea is enthousiast over Young Leaders. Volgens hem worden de jongeren echt gedwongen om over hun houding en gedrag na te denken. Dat is niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk levert het wel wat op.
Onderdeel van het project is ook dat de jongeren activiteiten in het dorp organiseren. Zo heeft de eerste groep die aan het project meedeed een poolparty georganiseerd. Dat was een groot succes met meer dan tweehonderd bezoekers.
Jacky Latumalea over de praktijk
Toch is het niet alleen maar een succesverhaal. Henk de Jong woont vlakbij de twee containers, die zijn neergezet om de jongeren een plekje te bieden. Daar gaat het niet altijd zoals het moet. Kortgeleden ontdekte hij dat er brand was geweest: de stoelen en tafel waren in de brand gestoken.
Henk de Jong met René Koster op de hangplek
Volgens pedagoog Jaap Noorda hoeft het niet zo te zijn dat de jongeren uit Haulerwijk verantwoordelijk zijn voor de vernielingen bij de hangplek. Dat kan ook door anderen zijn gedaan. Er zijn geen getuigen. Daarbij zegt hij dat nu ook niet verwacht kan worden dat het allemaal ineens weer helemaal goed is. Er is vooruitgang, maar zo nu en dan gaat het ook weer mis.
Reactie Jaap Noorda op de vernielingen
Haulerwijk is nog niet helemaal van de overlast af, maar het gaat de goede kant op. Na anderhalf jaar intensief werken aan het verwijderen van de kloof tussen jong en oud is dat de conclusie. "We zijn er nog niet. We zijn ook nog in gesprek met de gemeente, want de jeugd moet een eigen plek hebben, maar we gaan de goede kant op", zei voorzitter Anne Hof van plaatselijk belang in radioprogramma Buro de Vries, dat zondag een uitzending maakte vanuit Haulerwijk.
Anne Hof over de resultaten van het project