Provincie tegen Rijk: behandel Friese schade door gaswinning net zoals in Groningen

Friezen moeten bij schade aan huizen door de gaswinning net zo behandeld worden als de Groningers. Dus als er schade aan een huis is, komt dat door de gaswinning en moet gaswinningsbedrijf NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) aantonen dat dat niet zo is. Dat vindt gedeputeerde Douwe Hoogland.
© Omrop Fryslân, Geertrui Visser
Het Rijk heeft het anders in gedachten in het schadeprotocol voor mijnbouwactiviteiten: waar bij Groningers de schade aan hun huis wel direct met gaswinning in verband wordt gebracht - de zogeheten omgekeerde bewijslast - moeten mensen in andere provincies zelf aantonen dat de schade door gaswinning komt.
Gedeputeerde Hoogland wil met het Rijk praten om voor iedereen dezelfde regels te laten gelden. Hoogland wil niet dat het vertrouwen van mensen in het gebied van de kleine gasvelden wordt geschaad.
Drie jaar geleden heeft de provincie met Wetterskip Fryslân en de Friese gemeenten een manifest over gas- en zoutwinning aangeboden in Den Haag. Belangrijke punten in dat manifest waren nulmetingen, de omgekeerde bewijslast (dus dat schade aan huizen door de gaswinning komt) en genoeg compensatie voor de omgeving.
Gedeputeerde Douwe Hoogland