Hinke Schokker rent 214 kilometer in 24 uur: "Ze hadden het me afgeraden"

Hinke Schokker uit Eastermar heeft 24 uur achtereen hardgelopen. Dat deed ze op een wielerbaan in Deventer. In die 24 uur kwam Schokker tot een afstand van 214,3 kilometer. Daarmee werd ze tweede in een internationaal veld van 20 deelnemers, waarin Schokker de enige vrouw was. "Ik ben nu wel een beetje moe, want ik mis ook een nacht slaap."
Hinke Schokker (archief) © De Vries Media
Schokker heeft bijna non-stop rondjes gerend, op de baan van 1295 meter. Ze mocht zelf weten wanneer ze pauzeerde om te eten en te drinken. Dat heeft ze bijna niet gedaan. "Als je een goede afstand neer wilt zetten, dan kun je beter geen rust nemen. Dat is aan jezelf. Ik wist ook niet zo goed hoe ik het met het eten aan moest pakken. Ze hadden eten geregeld, maar ik heb het met m'n eigen eten gedaan: veel gelletjes, snoep en energiedrinken. Er zijn mensen die een uur lang aten of sliepen, maar dat wilde ik niet doen."

Eerste keer

Het was voor het eerst dat Schokker aan zo'n wedstrijd van 24 uur meedeed. "Ik had dus ook geen idee wat ik ervan moest verwachten. Ze hadden me ook afgeraden om mee te doen. Maar ik kon me hier kwalificeren voor het WK en dat heb ik gedaan." Dat WK is eind oktober in Frankrijk. Omdat Schokker de enige vrouw was, kon ze niet officieel Nederlands kampioene worden. De enige deelnemer die verder liep dan Schokker, was dus een man. Het verschil was niet groot: zo'n 500 meter.
Het rennen zelf ging vooral aan het begin heel goed, vertelt Schokker. "Ik rende zelf ruim onder het Nederlands record. Dat had ik ook graag willen hebben. Maar op het einde ben ik redelijk ingestort, ik werd toch vermoeider dan ik had verwacht. Dus in dat opzicht ben ik niet zo tevreden. Maar ik ben natuurlijk wel blij dat ik me heb gekwalificeerd voor het WK. Dat is wel speciaal."
Ik heb een beetje nagedacht over wat ik nog voor m'n werk moet doen.
Hinke Schokker
In totaal heeft Schokker 165 rondjes gerend op de wielerbaan. "Dat is wel een beetje 'geestdodend'. Ik had zo iets ook al eens in Steenwijk gedaan, dat lopen van veel rondjes. Je moet je zelf een beetje kunnen vermaken, het is een mentaal dingetje. Ik heb onderweg wat met andere deelnemers gesproken, want anders verveel je je. En normaal gesproken ben ik met wedstrijden alleen bezig met het rennen, maar nu niet. Ik heb een beetje nagedacht over wat ik nog voor m'n werk moet doen."
Het liefst doet Schokker volgende week alweer mee aan de marathon van Diever. "Maar ik moet straks eerst maar even uitrusten. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe ik me morgen voel. Ik had nog nooit verder gerend dan 100 kilometer, dus ik heb nu ook wat spierpijn."
Hinke Schokker