Even bijpraten met: Willem Zwaga van het Leeuwarder skûtsje

De zomervakantie is begonnen, maar het vakantiegevoel komt bij de meeste Friezen pas écht wanneer de skûtsjes aan de start staan van het SKS skûtsjesilen. We zijn er klaar voor, maar hoe zit dat met de skûtsjeteams zelf? We leggen alle skûtsjeschippers een paar vragen voor. Deze zondag is dat Willem Zwaga van het skûtsje van Leeuwarden.
Willem Zwaga © Martin de Jong
Willem Zwaga is sinds 2017 schipper van het skûtsje van Leeuwarden. In 2018 eindigde Leeuwarden op de vijfde plek.
Hoe staat het met de teamspirit?
"Onze teamspirit is altijd goed. Naast dat we samen zeilen bij het skûtsjesilen zijn we ook vrienden. We zeilen ons hele leven al samen dus dat gaat vanzelf."
Welke plaats is volgens jullie het mooiste om te zeilen?
"Ik zeil graag op Grou, omdat daar het spektakel begint. Verder zeilen we ook graag op ruim water, daar kun je heerlijk je eigen koers varen."
Wat gaan jullie dit jaar anders doen?
"We proberen dit jaar de dikke missers te mijden en constant bij de eerste 7 te varen."
Hebben jullie nog zaken aan het schip veranderd?
"We hebben 1500 kilo ballast uit het schip gehaald om met lichter weer sneller te gaan. Hiervoor moesten we twee vierkante meter aan zeil inleveren, dat hebben we uit de fokken gehaald. Daarvoor hebben we dus twee nieuwe fokken aangeschaft."
Wat mogen we niet van jullie weten?
"Dat kan ik niet vertellen, uiteraard."

Wat is de beste maaltijd om op te zeilen?
"We hebben twee weken een kok mee en krijgen elke dag heerlijk vers voedsel. Het lekkerste vind ik snijbonen of macaroni."
Welk schip zie jullie als de grootste concurrentie?
"Ik denk dat het dit jaar om Grou, Heerenveen, Lemmer, Akkrum en Earnewâld gaat. Al denk ik dat Huzum, maar ook wij wel voor verrassingen kunnen zorgen."
Waarom gaan jullie dit jaar winnen?
"Ik denk dat we ook dit jaar weer gaan verrassen. We moeten proberen niet in protestsituaties te komen en als die er wel komen, dan moeten ze eerlijk worden behandeld."
Het skûtsjesilen is vanaf zaterdag 27 juli elke dag live te volgen bij Omrop Fryslân. Op radio te beluisteren in de dagelijkse programma's via 92.2 FM. Op televisie is vanaf dit jaar een speciaal programma te zien met een volledig en live verslag van de wedstrijd. 's Avonds om 18.20 uur kijken we in Skûtsjesilen 2019 terug op de wedstrijd van de dag. Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/skutsjesilen.