Ophef op Terschelling door openbaar maken brief van ambulancezorg UMCG

Burgemeester Wassink van Terschelling maakt zich zorgen over het functioneren van het gemeentebestuur op het eiland. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Zijn zorgen hebben alles te maken met het openbaar maken van een vertrouwelijke brief door Gossen Bos van de lokale partij Samen.
Skylge © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De brief die openbaar gemaakt is, is afkomstig van UMCG ambulancezorg. Daarin wordt de noodklok geluid over het drankmisbruik onder jonge toeristen op Terschelling. De brief werd vorig jaar al naar de gemeenteraad gestuurd. Samen Terschelling vond dat er niet genoeg met de oproep is gedaan, en maakte de brief eerder deze week openbaar. Dat is, volgens burgemeester Wassink, tegen de afspraak met het UMCG in. Schrijft hij aan de gemeenteraad.
"De brief was geschreven aan het college van B&W en met toestemming van het UMCG gedeeld met raadsleden onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de brief vertrouwelijk zou worden behandeld. Het openbaar maken van deze brief brengt uw raad en mij als burgemeester in verlegenheid", zegt Wassink. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan het UMCG voor het uitlekken van de brief.

'Een tiener tussen zes plankjes op de boot naar huis'

In reactie op de brief van de burgemeester heeft ook Gossen Bos van Samen Terschelling op zijn beurt een schriftelijke reactie aan de gemeenteraad gestuurd. Daarin schrijft hij: "U denkt bij de term 'integriteit van raadsleden' aan het geheim houden van belangrijke zaken op Terschelling. Wij denken bij die term aan de verantwoordelijkheid van het aan de kaak stellen en bespreekbaar maken van belangrijke zaken op Terschelling."
Bos spreekt met harde woorden in zijn antwoord aan de raad: "Waar u denkt aan het beschermen van ambtenaren, regeltjes en protocollen, denken wij aan de mogelijkheid dat er straks een tiener tussen zes plankjes op de boot naar huis staat, omdat wij allemaal de andere kant op keken. Het is veelzeggend dat u de boodschapper aanvalt in plaats van de boodschap.

Burgemeester neemt problematiek serieus

De burgemeester schrijft, ondanks de kritiek van Bos, dat hij de problemen serieus neemt. "De problematiek die in de brief van het UMCG geschetst wordt, wordt raadsbreed herkend en erkend. Dat het thema aandacht krijgt is naar mijn oordeel prima. Maar niet met behulp van een brief die we vertrouwelijk zouden behandelen."