Bolsward druk bezig met aanleg van eigen strand

In Bolsward is zaterdag met man en macht gewerkt aan de aanleg van een nieuw strand. Het is een initiatief van een groep inwoners van de stad en is, met toestemming van de gemeente, ook door de inwoners zelf aangelegd. Veertig vrijwilligers gingen net buiten de stad aan de slag, bij de Workumertrekvaart.
Boalsert leit eigen strân oan
De initiatiefnemers zijn al jaren bezig met het zoeken naar een geschikte plek waar inwoners van Bolsward in het buitenwater kunnen zwemmen, zo zegt Doet Boermans, een van de mensen achter het nieuwe strand. "Nu zwemmen kinderen bij het Kruiswater in de stad, maar dat is gevaarlijk in verband met passerende boten. Op zoek naar een alternatieve plek kwamen we toen hier uit."
Het plekje aan de Trekvaart ligt niet direct voor de hand. Je moet onder de A7 door om er te komen en er is continue geluid van auto's die over de snelweg rijden. Maar het grootste probleem is dat je er niet zomaar het water in kan.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Dat probleem wordt door de vrijwilligers dan ook als eerste aangepakt. Over een lengte van tien meter wordt al het riet weggehaald. Daarna komt er een stuk vloerbedekking aan de waterkant. Daaroverheen komt maar liefst twaalf kuub zand. Ook komt er een ballenlijn voor de veiligheid. Het gaat voorlopig om een proef van een jaar.
"We willen na de zomer graag horen wat de inwoners van Bolswart ervan vinden, en dan met name de jongeren." zo zegt Boermans. "Maar we zijn ook benieuwd wat buren van het strandje ervan vinden. Daarna gaan we met de gemeente om tafel om te kijken hoe de toekomst eruit ziet."
Reportage op het strand van Bolsward