Voetbalvrouwen Leeuwarder Zwaluwen spelen tegen oud-Oranjeleeuwinnen

De voetbalvrouwen van het eerste van de Leeuwarder Zwaluwen hebben zaterdagmiddag een bijzondere tegenstander: de oud-Oranjeleeuwinnen. "Het is nog steeds een eer om het shirt van Oranje te mogen dragen, helemaal nu met het WK", vindt oud-international Hanneke Mensink. "Het is heel bijzonder om tegen zulke ervaren vrouwen te mogen spelen", zegt Plony van Savooyen van de Zwaluwen.
© Zwaluwen
"Het is prachtig dat we dit mogen meemaken", vertelt Jan Adema, voorzitter van de Zwaluwen. Zijn club sluit het seizoen af op sportpark Nijlân met een paar mooie voetbalwedstrijden. "Vaak gaat het om de herenteams, maar het vrouwenvoetbal vinden wij ook belangrijk en daar wilden we wat aan doen."
Het is gelukt om de oud-Oranjeleeuwinnen te laten komen. "Fantastisch toch? Het was niet gemakkelijk, want dit is pas hun tweede wedstrijd die ze dit jaar spelen."
"Er zijn al honderden kaarten verkocht, maar ik verwacht dat er nog veel meer mensen aan de kassa komen. Het is een enorme happening, er werken wel 120 vrijwilligers aan mee. Het wordt een mooi voetbalweekend met een groot feest eromheen." Gelukkig hebben ze het veld na de flinke regenbuien van vrijdagmiddag op tijd droog gekregen. "Je kon er wel waterpoloën, we hebben de pompen bij het veld aangezet."
Voorafgaand aan de wedstrijd zingt Elske DeWall het Wilhelmus. En dat gebeurt uiteraard ook niet elke dag op een Leeuwarder voetbalveld.
Jan Adema, voorzitter van de Zaluwen

Enthousiast maken

De oud-Oranjeleeuwinnen met o.a. Dyanne Bito, Manon Melis, Claudia van den Heiligenberg en Hanneke Mensink hebben de weg vrijgemaakt voor de succesvolle huidige generatie. De speelsters willen vooral laten zien hoe leuk of voetbal is en daar meiden voor enthousiasmeren.
"Het is gewoon een hele leuke ervaring om tegen zulke ervaren vrouwen te mogen spelen, of we nu wel of niet winnen", zegt de 24-jarige Plony van Savooyen. Zelf speelt ze al sinds haar elfde. "Als je aan andere vrouwenteams in Leeuwarden vertelt dat je tegen ex-Oranje speelt, dan doet dat wel wat. Het zijn altijd de mannen die bijzondere wedstrijden mogen spelen tegen Cambuur of Heerenveen, nu mogen wíj dat. Dat is echt bijzonder!" zegt keepster Marieke Smit.