Even bijpraten met: Pieter Meeter van het Akkrumer skûtsje

De zomervakantie is begonnen, maar het vakantiegevoel komt bij de meeste Friezen pas écht wanneer de skûtsjes aan de start staan van het SKS skûtsjesilen. We zijn er klaar voor, maar hoe zit dat met de skûtsjeteams zelf? We leggen alle skûtsjeschippers een paar vragen voor. Deze zaterdag is dat Pieter Meeter van het skûtsje van Akkrum.
Pieter Meeter © Martin de Jong
Pieter Meeter is sinds 2007 schipper in de SKS. Afgelopen jaar eindigde hij met Akkrum als derde.
Hoe staat het met de teamspirit?
"De teamspirit is heel goed. We hebben al jaren een vast team dus met dat teamgevoel zit het wel goed. Daar is in de jaren nooit iets aan veranderd."
Welke plaats is volgens jullie het mooiste om te zeilen?
"Sneek vind ik het mooist. Het brede water, genoeg diepte, het is gewoon een mooie locatie. Maar ook in Lemmer en bij Grou vind ik het mooi om te zeilen."
Wat gaan jullie dit jaar anders doen?
"Tja, wat moeten we anders doen. Afgelopen jaar zijn we derde geworden, dus dat is heel goed. Goede wedstrijden zonder protesten, dus die koers moeten we vasthouden."
Hebben jullie nog zaken aan het schip veranderd?
"Nee, we hebben een rustige winter gehad en niet veel veranderd."
Wat mogen we niet van jullie weten?
"Mijn pincode. Verder zijn we een open boek."

Wat is de beste maaltijd om op te zeilen?
"We zijn niet van zulke grote eters voor de wedstrijd, dus meestal houdt het met een broodje wel op. Na afloop daarentegen hebben we echt flink honger, dus dan gaat een bord pasta er wel in."
Welk schip zie jullie als de grootste concurrentie?
"Dat zijn een stuk of dertien. Ze zijn allemaal snel en spoken allemaal om ons heen, maar Grou en Earnewâld maken ook dit jaar weer goede kans."
Waarom gaan jullie dit jaar winnen?
"Poe, het wordt weer heel spannend dit jaar. Met een beetje fantasie kan iedereen kampioen worden. Alles ligt dichtbij elkaar, je moet een beetje geluk hebben en het moet een beetje meezitten."
Het skûtsjesilen is vanaf zaterdag 27 juli elke dag live te volgen bij Omrop Fryslân. Op radio te beluisteren in de dagelijkse programma's via 92.2 FM. Op televisie is vanaf dit jaar een speciaal programma te zien met een volledig en live verslag van de wedstrijd. 's Avonds om 18.20 uur kijken we in Skûtsjesilen 2019 terug op de wedstrijd van de dag. Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/skutsjesilen.