Dorpsbelang De Tike over sluiting school: "De vlaggen hangen halfstok"

Dorpsbelang De Tike is teleurgesteld dat het PCBO-bestuur van basisschool De Gielguorde niets van zich heeft laten horen bij de besluitvorming om de school te sluiten. Dat zegt voorzitter Bettie Elverdink van dorpsbelang De Tike.
Doarpsbelang De Tike oer sluting skoalle
Het dorp is erg teleurgesteld dat de stichting Onderwijsgeschillen vrijdag heeft besloten dat De Gielguorde in De Tike met basisschool De Leister Igge in Opeinde mag fuseren. Het gebouw van De Gielguorde gaat dicht.
"Het is een grote teleurstelling dat besloten is om de school te sluiten. Mensen waren erg aangedaan en hangen de vlaggen halfstok", zegt Bettie Elverdink van dorpsbelang De Tike. Ze is vooral niet te spreken over hoe het is gegaan. "We hebben als dorpsbelang niets gehoord van het PCBO. Als de koepel uitleg had gegeven en het dorp had meegenomen, dan was dat beter geweest."
© Omrop Fryslân, Evert van den Berg
Dorpsbelang had de school graag willen houden. "Het staat in het hart van De Tike. 's Ochtends gaan de kinderen erheen. Het is een en al beweging. Maar zo'n besluit van de koepel om te sluiten is lastig tegen te houden. Maar we hadden graag met zijn allen willen zien wat mogelijk is en meegenomen willen worden."
Bettie Elverdink van dorpsbelang De Tike
De school heeft bijna 90 jaar bestaan. "De sluiting doet iets met het dorp. Het is heel pijnlijk." Ze is ook bezorgd over de leefbaarheid van het dorp. "Mensen met kinderen zeggen dat als er geen school meer is, dat ze erover nadenken om weg te gaan."
De Stichting Onderwijsgeschillen behandelde de sluiting van de school omdat er een geschil was tussen de onderwijskoepel waar de school onder valt en een groep ouders die de fusie wilde tegenhouden. De koepel zegt dat er geen toekomst voor de school in De Tike is, omdat er te weinig kinderen in het dorp zijn. De ouders bestrijden dat.
© Omrop Fryslân, Evert van den Berg