Ruiterskwartier mogelijk busvrij: gemeente om tafel met ondernemers

Ondernemers aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden willen geen bussen meer door hun straat. Een plan daarvoor was enkele jaren geleden al gemaakt, maar de gemeente wilde de komst van de Pathé-bioscoop eerst afwachten om met een langetermijnoplossing voor de straat te komen. Nu de eerste palen van de bioscoop in de grond gaan, pakken de ondernemers het plan weer op.
Ruterskertier mooglik busfrij: gemeente om tafel mei ûndernimmers
Nu de nieuwe bioscoop er komt, verandert het Ruiterskwartier van een bouwput in een straat met veel vermaak. En daar willen de horeca-ondernemers op inspelen. "We willen grotere terrassen, zodat we ook 's middags open kunnen en daar passen geen bussen bij," zegt Ton Eijer, eigenaar van café Scooters en aanspreekpunt van de ondernemers in de straat.

Meer mensen

Met de nieuwe Pathé komen er in de toekomst overdag meer mensen naar het Ruiterskwartier en daar wil de horeca op inspelen. De horecagelegenheden hebben nu wel ruimte voor een klein terras op straat, maar daar komen volgens Eijer niet veel mensen op af. Ook omdat het niet gezellig zou zitten met veel passerende bussen.
© Omrop Fryslân
De bussen nemen niet alleen te veel ruimte in beslag, ze zorgen soms ook voor gevaarlijke situaties op het Ruiterskwartier. Mensen die 's avonds buiten in de rij moeten wachten voordat ze de discotheek in kunnen, worden verrast door de langsrijdende bussen.
Nu de eerste palen van de bioscoop de grond in gaan, pakken de ondernemers het plan van destijds weer op. De gemeente heeft eerder aangegeven weer opnieuw naar de plannen te willen kijken als Pathé opent. Dat moment komt nu dichterbij.
We hebben nog een busconcessie tot 2022, dus tot die tijd zal er niet veel veranderen.
Friso Douwstra, wethouder
De gemeente is al een poos met de ondernemers in gesprek over het Ruiterskwartier, maar na de zomer zal het eerder plan weer concreet worden opgepakt. "We hebben nog een busconcessie tot 2022, dus tot die tijd zal er niet veel veranderen," zegt wethouder Friso Douwstra. "Maar wij willen ook een leefbare binnenstad en daar horen niet van die hele grote bussen bij die door de stad rijden."
Aan de andere kant wil de gemeente de stad en dus ook het Ruiterskwartier bereikbaar houden. Douwstra begrijpt dat het gevoel van de ondernemers dat nadat de heel binnenstad is aangepakt, het Ruiterskwartier wat bleef liggen. "We kunnen ons meteen voorbereiden op de busconcessie van na 2022 en we zullen zien of we voor die tijd ook al iets kunnen betekenen," zegt Douwstra.