Omrop Fryslân nu ook op Spotify

Houd jij er van om muziek te luisteren en doe je dat meestal via streamingdienst Spotify?Dan hebben wij goed nieuws voor jou: sinds vandaag is Omrop Fryslân ook op Spotify te vinden. Marjelle Boorsma van de onlineredactie vertelt je er in dit artikel meer over.
© Omrop Fryslan, Marjelle Boorsma
Waarom zitten jullie als Omrop Fryslân op Spotify? Jullie zijn toch al te beluisteren op de radio?
"Dat klopt, en we blijven ook te beluisteren op 92.2 FM en op de Omrop-app. Maar de populariteit van streamingdiensten zoals Spotify en Youtube nemen ook toe. Daar willen wij als Omrop natuurlijk op inspelen. Daarnaast kunnen onze luisteraars via Spotify ook een aantal leuke extra's beluisteren als aanvulling op onze radioprogrammering."
Om wat voor extra's gaat dat dan?
"Een aantal radio-dj's hebben een eigen muzieklijst samengesteld met hun muzikale favorieten. Kun jij bijvoorbeeld geen genoeg krijgen van 'Mei Douwe' of 'Weistra op Wei'? Op Spotify zijn de persoonlijke favorieten van Douwe en Harm te beluisteren in een eigen muzieklijst."
"Ook voor 'Noardewyn Live' hebben we een mooie muzieklijst samengesteld waar de artiesten terug te vinden zijn die de afgelopen maanden in Noardewyn gespeeld hebben."
Wat voor muziek staat er in de muzieklijsten van Omrop Fryslân?
"We hebben voornamelijk muziek van Friese bodem in de muzieklijsten gestopt. Dat betekent Friestalige muziek of muzikanten uit Fryslân. Een aantal lijsten bestaan uit enkel Friestalige nummers. Deze lijsten zijn te herkennen aan het label '100% FRYSK'."
"Het gaat dan onder andere om de lijsten 'Rûchhouwers', met rock en metal, 'Folksmuzyk', met nummers als 'It bûthûsbankje' en 'De âlde boekebeam' en de lijst 'Smûke skatten' met zachte pop. Ook hebben we nog een aantal themalijsten waaronder 'De Fryske Top 100' en 'Simmer yn Fryslân'. "
Is er veel muziek van Friese bodem?
"Het aanbod is er zeker wel! Kijk alleen al naar ons programma 'Noardewyn Live', het muzikale dorpsplein van Fryslân waar Willem de Vries elke week geweldige Friese artiesten in de studio heeft. De muziek is er, maar het kan best lastig zijn voor mensen om online de muziek te vinden. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de afzetmarkt voor Friese muziek niet zo groot is."
"We vinden het als Omrop belangrijk om ambassadeur te zijn van de Friese muziek en Friese muzikanten en hopen er met Spotify voor te zorgen dat de online vindbaarheid van muziek uit onze provincie groter wordt."
Hoe kan ik de muzieklijsten van Omrop Fryslân vinden en beluisteren?
"Op onze themapagina omropfryslan.nl/muzyk vind je alle verschillende muzieklijsten. Met de Omrop-app kom je daar door op de knop 'mear' te klikken en daarna ga je naar 'muzyk' onder het kopje 'Omrop Tip'."
"Klik op een muzieklijst en de lijst opent in Spotify. Wij zijn daar natuurlijk ook direct te vinden. Zoek naar het profiel van Omrop Fryslân en klik op de knop 'volgen' om op de hoogte te blijven van alles wat wij op Spotify doen. Alle muzieklijsten zijn ook via het profiel van Omrop Fryslân te bekijken."