De Gielguorde in De Tike mag fuseren en dicht, zegt geschillencommissie

De fusie van basisschool De Gielguorde in De Tike met basisschool De Leister Igge in Opeinde kan doorgaan. Dat vindt de Stichting Onderwijsgeschillen. Dat betekent dat het gebouw van De Gielguorde daarom dicht gaat.
© Omrop Fryslân
Vrijdag behandelde de Stichting Onderwijsgeschillen het conflict tussen de onderwijskoepel waar de school onder valt en een groep ouders die de fusie wil tegenhouden.
Volgens de koepel is er geen toekomst voor de school omdat er te weinig kinderen in het dorp zijn. De ouders zegge huist dat er nog genoeg jonge families zijn die hun kinderen op de school willen hebben. Dat heeft de afgelopen tijd voor veel onrust en strijd gezorgd. Omdat de partijen er niet uitkomen is nu de hulp van de landelijke geschillencommissie ingeroepen.
Waarom de Stichting Onderwijsgeschillen de koepel gelijk geeft, is nog niet duidelijk. Dat wordt binnen vier weken schriftelijk toegelicht.
Bas van Loo zit in het bestuur van De Gielguorde. "We hopen dat de ouders kun kinderen aanmelden bij De Leister Igge, een aantal heeft dat ook al gedaan." Het gaat om zestien kinderen die een nieuwe school moeten zoeken. "Dat we na negentig jaar een school moeten sluiten doet zeer, maar de krimp in de regio geeft ons geen andere mogelijkheid."

Geen feest

De school is in het gelijk gesteld door de geschillencommissie, maar blij is Van Loo niet. "Ik vind het heel verdrietig dat we vandaag naar Utrecht moesten om met ouders naar de geschillencommissie te gaan. We hebben wel gelijk gekregen over de fusie, maar het voelt niet als winst. Het voelt als verlies, want we hadden de kinderen graag een mooi afscheid gegund. Een waardig afscheidsfeest is ons niet gelukt. Het is maandag zomervakantie. De ouders krijgen een brief hoe het nu verder gaat. Een feeststemming is het hier zeker niet."