Freedsmerk over leeghalen kleine gasvelden: "Het vertrouwen is wat weg"

De kleine gasvelden in de noordelijke provincies worden sneller leeggehaald dan afgesproken. Dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân, RTV Drenthe, RTV Oost en RTV Noord. Maar wat betekent dat voor ons? Krijgen wie hier toestanden als in Groningen bij Slochteren met aardbevingen en schade aan huizen, of valt dat mee? En wat kunnen we er als burgers aan doen. Verslaggever Gerrit de Boer vroeg het de mensen op de vrijdagmarkt.
© Omrop Fryslân, René Koster
"Ik heb vanochtend in de krant gelezen dat er wel aardbevingen zijn gemeten, maar dat die toch kleiner zijn dan die in Groningen", vertelt een vrouw die zich er niet zo veel zorgen over maakt. "Als er meerdere gasvelden op elkaar liggen, dan denk ik dat het risico wel wat groter is."
In de buurt van Drachten wordt binnenkort een nieuwe laag aangeboord. "Als je leest dat ze versneld gas uit Drenthe en Fryslân willen horen, omdat er minder uit Groningen kan worden gehaald, dan denk ik wel: je moet zoeken naar andere bronnen van energie."

Zienswijze

Een man op de markt is aan de ene kant voor en aan de andere kant tegen gaswinning. "Ik hoop dat ze doen wat voor hen het beste is." Hij maakt zich er wel zorgen over. "Over die bodemverzakking maak ik me wel eens zorgen." De man zou wel een zienswijze indienen.
"Het is een goede zaak", zegt weer een andere man. "We moeten verwarming hebben. Het moet toch ergens vandaan komen." Hij maakt zich geen zorgen over eventuele verzakkingen en aardbevingen. "Het valt wel mee."
Verslaggever Gerrit de Boer op de freedsmerk
Gaswinningsbedrijf Vermillion heeft dus meer gas uit de grond gehaald dan afgesproken. Volgens de man moet dat gewoon kunnen. "Wat er is, moet je gebruiken. Die bodemschatten zijn ons gegeven."
Weer een andere man vindt het dan weer een verkeerde zaak dat Vermillion zich niet aan de afspraken heeft gehouden. "Nu zijn wij aan de beurt. Ik woon zelf in Easterein, daar hebben ze wel eens geboord. Ze zeggen dat er niks kan gebeuren, maar dat zeiden ze van Groningen ook. Het vertrouwen in die mensen is wat weg."

"Ophouden die handel!"

Een vrouw op de markt weet niet zo goed wat ze daarvan moet vinden. "Je ziet zoveel rare dingen over Groningen. Ik kan daar niet een zinnig woord over zeggen. Politici weten het altijd mooi te brengen, maar wij zitten met alle last en alle problemen. Ik zou zeggen: ophouden die handel!"