Straatkunstenaars beschilderen parkeergarage: "Er wordt kleur toegevoegd aan de stad"

Parkeergarage De Klanderij in Leeuwarden wordt dit weekend onder handen genomen door maar liefst veertig straatkunstenaars. Het is een onderdeel van het project Writer's Block, dat is ontstaan in het culturele hoofdstadjaar. Organisator Koen Haringa is enthousiast: "Het is hier nu nog grijs, maar na zondag is het denk ik heel mooi."
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Verschillende gebouwen in Leeuwarden zijn afgelopen jaar opgeknapt met grote opvallende kleurrijke beschilderingen. Nu wordt dus een hele parkeergarage opgefleurd. "Er wordt veel kleur toegevoegd aan de stad", vertelt Haringa.
De veertig kunstenaars hebben zelf de vrijheid om te maken wat ze willen: "Het is met kunstenaars meestal het beste om ze niet te vragen om specifiek iets te maken. We hebben gezegd: bekijk de locatie en maak iets wat aansluit bij de omgeving."
Graffiti heeft vooral onder de oudere generatie een vandalistisch imago, maar dat is allang niet meer zo.
Koen Haringa van Writer's Block
Sommige omwonenden waren van tevoren minder enthousiast over het project. Haringa denkt dat ze die zorgen wel voor een groot deel hebben weggenomen. "Ik snap de angst wel. Dat komt deels uit het feit dat we het hebben over 'graffiti'. Dat heeft vooral onder de oudere generatie een vandalistisch imago", legt hij uit. "Maar dat is allang niet meer zo. Als organisatie hebben we bewonersbrieven gestuurd, met mensen koffie gedronken om zo de angst te bespreken en weg te halen. Dat is voor een groot deel gelukt."
Niet bij iedereen, realiseert Haringa zich ook. "Maar we geven ze zondag een rondleiding, dat hebben we aangeboden. Ik denk dat ze dan hun mening wel bijstellen. Ik heb er veel vertrouwen in dat het hiervan alleen maar mooier wordt."
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
De veertig kunstenaars komen van over de hele wereld. "We zeggen iedere keer dat dit het grootste graffiti-evenement van het noorden is. Misschien is het ook wel het grootste van heel Nederland, maar dat weten we niet zeker. Maar in een weekend een jam met veertig artiesten, dat gebeurt niet zo vaak", weet Haringa.
Een van de kunstenaars komt uit Spanje. "Ik begin vandaag met met alleen de eerste lijnen", vertelt hij. "Het wordt een uil. Ik denk dat het goed is om dieren te maken bij dit evenement. Ik ben blij dat we hier zijn, mooi om met allemaal artiesten met verschillende stijlen samen te werken."
Verslaggever Wendy Kennedy bij De Klanderij