Aantal inbraken neemt toe; politie roept op om verdachte situaties te melden

Het dievengilde is de laatste tijd zo actief in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel dat de gemeentes zich er zorgen over maken. En dan moet de vakantie nog beginnen. De vakantietijd is vaak de gouden tijd voor inbrekers. De gemeentes en de politie roepen mensen op om op te passen.
Foarbyldfoto fan in wenningynbraak © Shutterstock.com
"De politie heeft vanaf mei in de gemeentes Noardeast-Fryslân en Dantumadiel ruim twintig inbraken genoteerd", zegt Simon Bosma van de gemeente Noardeast-Fryslân.
De dieven zijn overal actief. Daarom hebben de gemeentes met de politie een campagne opgezet om mensen bewust te maken van het melden van verdachte situaties. "Het blijkt dat mensen zich er eigenlijk niet bewust van zijn dat ze verdacht gedrag kunnen melden bij 112. Als je de politie belt op 0900 8844 - dat is geen noodnummer - heeft het al geen zin meer." 112 is dus niet alleen voor noodgevallen.

Onderbuikgevoel

"Het gaat om het onderbuikgevoel. Mensen kunnen hun eigen buurt het beste. Als mensen 's nachts bijvoorbeeld een auto langs zien rijden met daarin mensen die bijzondere aandacht hebben voor een huis, dan is dat vreemd. Dan mogen ze 112 bellen."
De politie heeft de inbraken hoog op de agenda staan en roept mensen op om alert te zijn met de vakantieperiode voor de deur. "De boodschap is: pas ook een beetje op het huis van de buren en denk om elkaar!"
Simon Bosma van de gemeente Noardeast-Fryslân