Nieuwe vogelkijkhut bij aalscholverkolonie De Alde Feanen

Midden op het water van de Grutte Krite in Nationaal Park De Alde Feanen staat weer een vogelkijkhut. Het gaat om een vervangen voor de hut die afgelopen zomer verloren ging door brand. De nieuwe hut is gebouwd door leerlingen van ROC Friese Poort in Drachten, in samenwerking met een bouwbedrijf. De hut, die alleen maar met een boot te bereiken is, heeft de naam De Ielgoes gekregen.
© It Fryske Gea
De vrij toegankelijke vogelkijkhut werd regelmatig gebruikt. Hoewel de hut alleen maar met een boot bereikbaar is, was het een grote publiekstrekker onder bezoekers en vogelaars van De Alde Feanen.
Vanuit de hut waren niet alleen tientallen broedende aalscholvers te zien, maar ook de zeearend. Daarom besloot It Fryske Gea de volledig verwoeste hut opnieuw te laten bouwen.

Verlegd

De locatie van de hut werd onmiddellijk wat verlegd, omdat de aalscholverkolonie in de afgelopen jaren is verschoven. Voor de kijkhut ligt een aanlegsteiger, waar kleine bootjes kort kunnen aanleggen. Lang bezoek is niet toegestaan.
Opzichter Anton Huitema van It Fryske Gea is zeer blij met de nieuwe hut. "De nieuwe kijkhut is een aanwinst voor de beleving van dit prachtige gebied."
© It Fryske Gea
De bouw van de nieuwe kijkhut werd onder andere mogelijk door de inzet van leerlingen van het ROC Friese Poort in Drachten. Huitema: "Eind vorig jaar zochten we contact met de school met het verzoek om het herbouwen van de vogelkijkhut als leerlingenproject te bespreken." Het idee werd zeer enthousiast ontvangen.
Aan de hand van veldonderzoek naar vergelijkbare hutten maakten de leerlingen een aantal ontwerptekeningen en een begroting van de bouwkosten. Daarna kon de bouw van start gaan, met hulp van bouwbedrijf De Jong & De Wal voor het verwijderen van de oude fundering en het plaatsen van de nieuwe.

Goede samenwerking

Huitema is tevreden: "Het resultaat is mooi. Het is bovendien een goed voorbeeld van een goede samenwerking tussen It Fryske Gea, het onderwijs en een bouwbedrijf." De drie leerlingen van het ROC mochten vrijdag de nieuwe vogelkijkhut officieel openen.