Raad Waadhoeke stemt in met aanpak huisvesting arbeidsmigranten

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag ingestemd met de nieuwe aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten die in de kassen in de gemeente werken. In de dorpen komen buitenlandse werknemers die als doel hebben langer te blijven, arbeidsmigranten die hier kort zijn zullen in gebouwen bij de bedrijven gehuisvest worden
Kassen tussen Oosterbierum en de zeedijk © Omrop Fryslân
Wethâlder Nel Haarsma
Een speciale werkgroep heeft zich de afgelopen tijd verdiept in de situatie met buitenlandse werknemers in de gemeenten en waar die moeten gaan wonen. Dat plan is overgenomen door de raad.
Volgens de werkgroep is het verstandig om in ieder dorp niet meer dan één procent arbeidsmigranten op te nemen. En in één straat niet meer dan tien procent. ZO moet de leefbaarheid in de dorpen en wijken gegarandeerd zijn.
Arbeidsmigranten die hier langer verblijven, zouden in de dorpen gehuisvest kunnen worden. Mensen die maar kort verblijven, zouden op het terrein van haar werkgever kunnen wonen, aan de rand van dorpen en wijken.
Maar in overleg kunnen werknemers die kort verblijven ook in dorpen ondergebracht worden, zegt wethouder Nel Haarsma. Als er ergens een leeg pand is of een leegstaande school of iets dergelijks, gaan dan met het dorp en de omwonenden in gesprek en vraag of daar ook arbeidsmigranten die niet lang verblijven in ondergebracht kunnen worden, zegt wethouder Haarsma.